Skip to main content

Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν η αφετηρία ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, εάν χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε το Σάββατο ότι «η Ουκρανία δεν είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», αλλά «είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο και επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών» και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα της προμηθεύσει όπλα, αναφέρει AFP.

Η Σλοβακία απορρίπτει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας εάν χρειαστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RTVS.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουκρανία την Τετάρτη, στη συνοριακή πόλη Uzhhorod, για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Denis Smîhal.

Αν και ένας από τους λόγους της επίσκεψης είναι η παρουσίαση ενός πρόσθετου πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, ο Ρόμπερτ Φίτσο θα ξεκαθαρίσει επίσης τις θέσεις της Σλοβακίας που διαφέρουν από τις επιθυμίες της Ουκρανίας, είπε ο πρωθυπουργός. «Θα του πω ότι θα μπλοκάρουμε και θα ασκήσουμε βέτο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ γιατί δεν θα ήταν παρά η βάση ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου», είπε ο Φίτσο.

Η Σλοβακία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, είναι εδώ και πολύ καιρό ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην αμυντική της εκστρατεία ενάντια σε μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την αριστερή εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φίτσο τον περασμένο Οκτώβριο, η Σλοβακία αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα, αν και η Μπρατισλάβα συνεχίζει να στέλνει συστήματα αποναρκοθέτησης και γεννήτριες ντίζελ σε περίπτωση ρωσικών επιθέσεων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε το Σάββατο ότι η Σλοβακία είναι ευνοϊκή για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η χώρα πληροί τους ίδιους όρους με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ο οποίος επικρίθηκε από τους αντιπάλους του ως «φιλορώσος», τόνισε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν θα προμηθεύει πλέον στην Ουκρανία όπλα από τα ένοπλα αποθέματά της, αλλά θα συνεχίσει να επιτρέπει την πώληση όπλων από σλοβακικές αμυντικές εταιρείες.

Ο επικεφαλής της σλοβακικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του.