Skip to main content

Πρώτη συνεδρίαση της ΝΔ Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία Σπηλιόπουλου

Προτεραιότητα οι εκλογές. Τέσσερα αγκάθια από τους επικεφαλής των ΝΟΔΕ του νομού Θεσσαλονίκης. Νέο οργανόγραμμα και κανονισμός λειτουργίας.

Ενωτικός και με διάθεση να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ζητήματα του «γαλάζιου» κομματικού μηχανισμού της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Τάσος Σπηλιόπουλος, στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο κ. Σπηλιόπουλος ανακοίνωσε στα στελέχη ότι ετοιμάζεται ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Διοικούσας, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, ενώ μετά το συνέδριο της ΝΔ θα κατατεθεί το οργανόγραμμα συνολικής δράσης του κομματικού μηχανισμού στο νομό Θεσσαλονίκης, που βάσει αυτού θα γίνει και ο προεκλογικός αγώνας για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, αλλά κυρίως για τις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν. Θα είναι μια σαφής αποτύπωση της κατανομής αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα και όργανα.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι δυο βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ από τους βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης ήταν μόνο ο Κώστας Γκιουλέκας. Οι βουλευτές είπαν ότι χρειάζεται πολύ δουλειά από όλα τα στελέχη δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος εκλογών σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Σπηλιόπουλος αφιέρωσε την τοποθέτησή του στον προεκλογικό αγώνα, που είπε ότι είναι κύριο καθήκον του, ενώ τόνισε ότι ήρθε για να ενώσει και χαρακτήρισε δίκαια τα ζητήματα που του έθεσαν τα στελέχη με τα οποία συναντήθηκε κατ' ιδίαν αυτές τις πρώτες μέρες που είναι πρόεδρος της Διοικούσας. «Δεν περισσεύει κανείς. Θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί και θα λύσουμε ένα ένα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Ήδη λύθηκε το θέμα με τη στήριξη υποψηφίου στο δήμο Θεσσαλονίκης για παράδειγμα», είπε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Οι ΝΟΔΕ και τα τέσσερα αγκάθια

Ζητήματα έθεσαν οι πρόεδροι των τεσσάρων νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ (ΝΟΔΕ), Τάσος Εμμανουηλίδης (Κεντρικού Τομέα), Θεόδωρος Μητράκας (Ανατολικού Τομέα), Διονύσης Μανωλόπουλος (Δυτικού Τομέα) και Θωμάς Βράνος (Β' Θεσσαλονίκης).

Μάλιστα, από αυτά προκύπτουν θέματα εν όψει συνεδρίου, τα οποία σε κομματικό επίπεδο είναι εξαιρετικά σοβαρά.

Τα τέσσερα θέματα που έθεσαν οι επικεφαλής των ΝΟΔΕ είναι:

1. Δεν προηγήθηκε προσυνεδριακός διάλογος, οπότε εν όψει συνεδρίου δεν έχει γίνει η απαραίτητη ζύμωση των στελεχών, κάτι που συνεπάγεται και πρόβλημα πολιτικής λειτουργίας στα όργανα και στα στελέχη. Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ πάει στο συνέδριο χωρίς την παραμικρή προσυνεδριακή διαδικασία, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί το διακύβευμα, το σύνθημα του συνεδρίου, ακόμη και η συνήθης προσέγγιση της κοινωνίας, ώστε να μην είναι μια κλειστή κομματική εκδήλωση.

2. Δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας του κομματικού μηχανισμού της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα, την Πειραιώς. Δεν ακουγόμαστε, είπαν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ και δεν εισακούγονται οι θέσεις μας, ενώ δεν μας υπολογίζουν στη λήψη αποφάσεων. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρθηκε ότι γίνεται συνέδριο, η οργανωτική επιτροπή διορίστηκε και σ' αυτή δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης. Οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ δεν μάσησαν μάλιστα τα λόγια τους στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για «περιθωριοποίηση» και «απαξίωση» των κομματικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό.

3. Οι ίδιοι τόνισαν ότι δεν μπορεί όλο το κόμμα να κρύβει κάτω από το χαλί το πρόβλημα που υπάρχει επί δυόμισι χρόνια με την ΟΝΝΕΔ. Η σημερινή διοίκηση της ΟΝΝΕΔ, είπαν, έχει αποκλείσει το μεγαλύτερο μέρος της κομματικής νεολαίας, που αποτελεί ωστόσο κρίσιμο πολιτικά και οργανωτικά μέγεθος, ειδικά με δεδομένο ότι έρχονται εκλογές. Επίσης, τόνισαν ότι πρωτοβουλία για να λυθεί αυτό το ζήτημα δεν αναλαμβάνει κανείς και όλοι κάνουν πως δεν το βλέπουν, παρά το γεγονός ότι οι νεολαίοι που είναι αποκλεισμένοι αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο για τον προεκλογικό αγώνα και την κινητοποίηση του κόμματος.

4. Μόνο στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα όσων μετέχουν στο μητρώο στελεχών, κάτι που επιτρέπει σε πολλούς τον παραγοντισμό. Χωρίς να γνωρίζει κανείς ποια στελέχη της Θεσσαλονίκης είναι στο μητρώο στελεχών της ΝΔ δεν μπορεί να τα εντάξει στο νέο οργανόγραμμα που θα ανακοινωθεί μετά το συνέδριο. Αυτό δημιουργεί θέμα. «Γιατί δεν μας ανακοινώνουν ποιοι είναι; Μόνο στη Θεσσαλονίκη; Όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι είναι στο μητρώο λένε την αλήθεια ή απλώς παραγοντίζουν;», ρώτησαν οι πρόεδροι...

Όλοι πάντως αναγνώρισαν τη διάθεση του νέου προέδρου να βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων.