Skip to main content

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία (vid)

Τα δελτία κάνουν συνδέσεις με απεσταλμένους στις πληγείσες περιοχές, με ιδιαίτερες αναφορές στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα που πλήττει τη χώρα μας

Με συνεχείς αναφορές και ρεπορτάζ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία καλύπτουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, από τη Βρετανία και την Ισπανία, ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δελτία κάνουν συνδέσεις με απεσταλμένους στις πληγείσες περιοχές, με ιδιαίτερες αναφορές στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα που πλήττει τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, στην ενεργοποίηση του συστήματος «Κοπέρνικος» προχωρά η ΕΕ μετά από αίτημα της Ελλάδας, έτσι ώστε να καταγραφούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλας Ουζβάρι τόνισε πως η ΕΕ θα παρέχει όποια άλλη βοήθεια χρειαστεί.

«Δυστυχώς πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές, αλλά πλημμύρες. Παρακολουθούμε πολύ στενά», είπε.

«Εικόνες καταστροφής από περιοχές της Ελλάδας, όπου έπεσαν 75 εκατοστά βροχής, σχεδόν ένα μέτρο. Εκεί κάποιες από τις περιοχές έχουν πληγεί σφοδρά, όπου η βροχή απλά δεν θέλει να σταματήσει», λέει ο Τσάντ Μάιερς, Μετεωρολόγος του CNN.

Ρεπορτάζ, αναλύσεις στα δελτία καιρού και ανταποκρίσεις από την Ελλάδα. Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν όλες τις εξελίξεις από τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα μας. Κάνοντας αναφορές σε φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο.

«Καθώς προχωρά στη Μεσόγειο, οι μετεωρολόγοι φοβούνται πως θα ισχυροποιηθεί από τις άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και θα μετασχηματιστεί σε μεσογειακό κυκλώνα, ένα φαινόμενο με συνέπειες αντίστοιχες με εκείνες ενός τυφώνα», αναφέρει το CNN σε δελτίο του.

Και τα περισσότερα βρετανικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από την Ελλάδα. Το SkyNews προβάλει εκτενή ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για «βιβλικές βροχοπτώσεις.

«Αυτές οι πλημμύρες δεν έχουν προηγούμενο και προκαλούν χάος σε μία χώρα που πριν λίγο είχε πληγεί από πυρκαγιές. Η βροχή είναι αδιάκοπη, με πολλές περιοχές να έχουν πλημμυρίσει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα σταματήσει σύντομα», αναφέρει ο Άλεξ Ρόσι, δημοσιογράφος του SkyNews.

«Ελληνικά χωριά κάνουν έκκληση για βοήθεια» αναφέρει το SPIEGEL, ενώ στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχουν γίνει χιλιάδες επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες, υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και κατεστραμμένα σπίτια. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, προσθέτει. Εικόνες από τις πλημμύρες δείχνουν και τα γερμανικά κανάλια.

Και στην Ισπανία, που αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές τις προηγούμενες μέρες, προβάλλονται εικόνες από την Ελλάδα, με αναφορές και στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. «Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες που η Ελλάδα αντιμετώπισε ακραίο καύσωνα και πυρκαγιές, τώρα έχει πλημμύρες που ποτέ δεν έχει αντιμετωπίσει η χώρα».

Εκτενή ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από τους κατοίκους και ανταποκρίσεις μεταδίδουν η γαλλική και η βελγική τηλεόραση.

«Στο νησί της Σκιάθου, δεν μπορεί κανείς να δει τη διαφορά ανάμεσα στους πλημμυρισμένους δρόμους και τη θάλασσα», μεταδίδει το γαλλικό TF1, ενώ το RTL αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που έχουν οι αρχές. Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί και έχει κληθεί ο στρατός για ενίσχυση. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας».

Τα ιταλικά μέσα αναφέρονται στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, με το άρθρο της Repubblica να προειδοποιεί ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην γειτονική χώρα τις επόμενες μέρες.