Skip to main content

Πρωτοβουλία «Σώστε το Παλατάκι»: Εφικτή η απόδοση του Κυβερνείου στην πόλη

Τα στοιχεία που παρουσίασαν μέλη της πρωτοβουλίας και δείχνουν ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση του Κυβερνείου και η αξιοποίησή του ως πολυχώρος πολιτισμού

Στοιχεία που δείχνουν ότι είναι εφικτή η αποκατάσταση του Κυβερνείου και η απόδοσή του στην πόλη, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πολυχώρος πολιτισμού, παρουσίασαν σήμερα τα μέλη της πρωτοβουλίας «Σώστε το Παλατάκι», σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν παρουσία εν ενεργεία και υποψηφίων βουλευτών και υποψηφίων δημάρχων της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας, που έχουν ήδη ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με βουλευτές, πρώην υπουργούς και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη διεκδίκησή τους, έχουν κάνει έρευνες σε αρχιτεκτονικό επίπεδο, ενώ έχουν προσδιορίσει με τεχνοκρατικό τρόπο τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα.   

«Το κτήριο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Παραδόθηκε το 1960 ως κυβερνείο της Θεσσαλονίκης και αργότερα έγινε το λεγόμενο Παλατάκι. Σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το κτήριο, το οποίο είναι οι μνήμες της πόλης, να μισθωθεί σε ιδιώτες. Έχουμε αναζητήσει κι έχουμε βρει σχέδια, παλαιότερα και νεότερα, για τις αλλαγές που έγιναν στο κτήριο και μέσα από αυτά επιβεβαιώνουμε ότι είναι εφικτή η χρήση του ως χώρου πολιτισμού», ανέφερε ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, που συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως το κόστος αποκατάστασης του κτηρίου κυμαίνεται γύρω στα 4 εκατ. ευρώ. «Νομίζω πως η Θεσσαλονίκη αξίζει να δοθούν (σ.σ. τα χρήματα) από έναν φορέα του Δημοσίου, όπως είναι η περιφέρεια, για να το αποκαταστήσει και να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού», τόνισε, προσθέτοντας ότι ανάλογο εγχείρημα έγινε και με το Ισλαχανέ, το οποίο είναι μικρότερης ιστορικής αξίας.

Τα επόμενα βήματα της προσπάθειας σχεδίασε ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης. «Κάναμε μία τεχνοκρατική προσέγγιση του θέματος, δηλαδή ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο το Κυβερνείο να πάρει τον χαρακτήρα, τον οποίο θέλει η πόλη. Η διαδικασία είναι μία διαβούλευση από κάτω προς τα πάνω, να πάρουμε ιδέες από την πόλη και να προχωρήσουμε στην αξιολόγησή τους, φτάνοντας σε έναν περιορισμό αυτών που είναι εφικτές, για τις οποίες θα φτιάξουμε ένα master plan. Και με βάση τη νομική υποστήριξη που έχουμε θα καταθέσουμε την πρόταση στην πολιτεία, για να φτιαχτεί το νομικό πρόσωπο που θα τρέξει το project», δήλωσε, ενώ υπολόγισε πως για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτούνται τρία με τέσσερα χρόνια.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο δημοσιογράφος και μέλος της πρωτοβουλίας, Μπάμπης Γιαννακίδης, επισήμανε πως αποσκοπεί στο να μεγεθυνθεί η δύναμη που έχει αποκτήσει η μικρή ομάδα της πρωτοβουλίας πολιτών και να φέρει στο προσκήνιο την υπόθεση «Σώστε το Παλατάκι». «Αυτό σημαίνει σώστε το από τον φθοροποιό χρόνο, σώστε το από την εγκατάλειψη, σώστε το από την αδιαφορία και κάντε το κάτι χρήσιμο για την πόλη. Είναι ένα εμβληματικό κτήριο σε μία σπουδαία θέση και πρέπει να γίνει ένας δημόσιος χώρος για τους πολίτες και την πόλη. Οι ενέργειές μας αποσκοπούν κυρίως στο να καταφέρουμε να απενταχθεί το κτήριο αυτό από την ΕΤΑΔ και να δοθεί σε έναν φορέα που θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Οι προτάσεις είναι πολλές και όλες αξιόλογες και κάποιες μπορούν να γίνουν και παράλληλα. Το βασικό είναι να υπάρξει η απόφαση, ώστε το κτήριο αυτό να σωθεί, να συντηρηθεί και να αποδοθεί στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καρακώστας, επίσης μέλος της πρωτοβουλίας, σημείωσε πως την κίνηση έχουν αγκαλιάσει επιφανείς πολίτες. «Με τα στοιχεία που δίνουμε θα αναγκαστούν να το σώσουν και να το δώσουν στην πόλη και στους πολίτες, για να γίνει το κύτταρο του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και -γιατί όχι- χώρος περιπατητικής ψυχαγωγίας», τόνισε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και ένα αρχειακό βίντεο του Κωνσταντίνου Καραμανλή να περνά από τη Νέα Παραλία, όταν γινόταν η επιχωμάτωση και να καταλήγει στο Κυβερνείο για να επιβλέψει τις εργασίες, το οποίο, σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας, αναδεικνύει και τη σημασία και ιστορική αξία του κτηρίου.