Skip to main content

Πρωτοχρονιά στη Γάζα: «Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε – Είμαστε βυθισμένοι στον πόνο»

Το τελευταίο 24ωρο, 156 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 246 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο

Στη Λωρίδα της Γάζας, η έλευση του νέου έτους βρήκε τους Παλαιστινίους να μετρούν τις πληγές τους. Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Αλλά και το Ισραήλ υποδέχθηκε το 2024, με τις σειρήνες να ηχούν και τη Χαμάς να απαντά με μπαράζ ρουκετών.

Στους καταυλισμούς της Ράφα, δεν έχουν λόγο να γιορτάζουν για το νέο έτος. « Δεν νιώθουμε ότι άλλαξε η χρονιά γιατί ζούμε μέσα στον πόνο. Όλες οι μέρες είναι ίδιες» λέει Παλαιστίνιος.

«`Εχασα το γιο μου, τον γαμπρό μου και πολλούς άλλους κοντινούς μου ανθρώπους. Πώς να υποδεχτώ το νέο έτος; Η ευχή μου για το 2024 είναι να επισκεφτώ τους τάφους τους» λέει χαροκαμένη γυναίκα.
«Τους 22.000 αγγίζουν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου»

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21.978 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το τελευταίο 24ωρο, 156 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 246 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο .

Από την αρχή του πολέμου οι τραυματίες ανέρχονται σε 57.697.
 

Ισραήλ -Τελ Αβιβ: «Είμαστε σε πόλεμο αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας»

Στο Ισραήλ και στο Τελ Αβίβ, το κλίμα είναι διαφορετικό από τη Γάζα. Στα μπαρ τα συνθήματα στα πανώ ζητούν την επιστροφή των ομήρων, όμως ο κόσμος νιώθει την ανάγκη να διασκεδάσει.

«Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα γιατί η χώρα μας είναι σε πόλεμο όμως εμείς, που δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή, νιώθουμε την ανάγκη να συνεχίσουμε τη ζωή μας» λέει νεαρός Ισραηλινός.

Είχε μόλις προηγηθεί μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ «σε απάντηση στη σφαγή του λαού της» όπως τόνισε. Σε μια ένδειξη ότι πιθανόν να μην αργεί η επόμενη φάση του πολέμου, των στοχευμένων χτυπημάτων, ο ισραηλινός στρατός καλεί κάποιους εφέδρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους…

Την ίδια στιγμή πάντως, Isrραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπενζαλέλ Σμότριχ «εάν οι Παλαιστίνιοι φύγουν από την Γάζα, θα αφήσουν χώρο για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι «μπορούν να κάνουν την έρημο να ανθίσει»
Ισραήλ: Ανακαλούν εφέδρους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους

«Σήμερα αρχίζει το 2024. Θα κρατήσει πολύ ο πόλεμος για να εκπληρωθούν οι στόχοι του και έτσι προετοιμαζόμαστε ανάλογα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους στρατιώτες

Στις ακραίες φωνές του Ισραήλ ο υπουργός Οικονομικών Σμότριτς : “Αν οι Παλαιστίνιοι φύγουν από τη Γάζα, θα αφήσουν χώρο στους Ισραηλινούς οι οποίοι μπορούν να κάνουν την έρημο να ανθίσει” είπε, εγείροντας εκ νέου ανησυχίες για εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους μετά τις προσευχές κι ανταποκρίθηκαν έτσι στην πρόσκληση της κόρης του Ερντογάν και του συζύγου της σε μια μεγάλη συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων και των τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις εκτός τουρκικών συνόρων…

Οι επιθέσεις των φιλοιρανών ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα δεν θα μείνει αναπάντητη προειδοποιεί από την πλευρά της η Βρετανία και ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών εναντίον τους, αν οι επιθέσεις συνεχιστούν.