Skip to main content

Προβληματισμός, σκεπτικισμός και ανησυχία για τους ξένους επενδυτές

Έβαλα πρόσφατα 240 εκατ. στην Ελλάδα, τα οποία πρόλαβαν κι έγιναν 120 και φοβάμαι και για τα υπόλοιπα, είπε ο Τομ Πόλσεν

Τελικώς, δεν έφυγαν ικανοποιημένοι όλοι οι ξένοι επενδυτές, που βρέθηκαν στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

Με μικρή καθυστέρηση, βγαίνουν «προς τα έξω» κρίσιμες λεπτομέρειες, από την εδώ παρουσία τους, στο πλαίσιο της ώρας του απολογισμού που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το σημαντικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία; Οτι ο Τζον Πόλσον, έφυγε περισσότερο προβληματισμένος απ' ό,τι ήρθε (πέρα από τις ανακοινώσεις, που έγιναν δημοσίως...). Όπως έλεγε χαρακτηριστικά σε φίλο του, που τον συνάντησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο «Μεγάλη Βρετάνια», όπου είχε καταλύσει, «έβαλα πρόσφατα 240 εκατ. στην Ελλάδα, τα οποία πρόλαβαν κι έγιναν 120 και φοβάμαι και για τα υπόλοιπα».

Η διαπίστωση έγινε λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό... Ο Πόλσον θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα ενδεχομένως και να μην έχει λύση. Βεβαίως, όσοι τον ξέρουν, μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι τα ίδια έλεγε και παλαιότερα (επί Σαμαρά, για παράδειγμα) και έκτοτε έχει επενδύσει τρεις φορές στην χώρα.

«Για να ρεφάρει» έλεγε ο ίδιος φίλος του, που τον ξέρει καλά και ξέρει τις δύσκολες στιγμές που περνά γενικότερα το χαρτοφυλάκιο του Πόλσον, λόγω της διαρροής μεγάλων πελατών. Πληροφορίες θέλουν το τελευταίο διάστημα να βάζει ο ίδιος προσωπική περιουσία ως ενέχυρο, για να κινείται το fund με την απαραίτητη ρευστότητα.

Το γεγονός είναι ενδεικτικό της γενικότερης κατάστασης, που επικρατεί διεθνώς, επενδυτικά.