Skip to main content

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον

Επί της αρχής του νομοσχεδίου θετική ήταν η ψήφος όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

Ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον «Έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου θετική ήταν η ψήφος όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

«Ισχυρή θετική πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο και επί των περισσότερων άρθρων του», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Ηπιότερα τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα»

Παίρνοντας το λόγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο Γιώργος Σταθάκης είπε πως εδώ και δύο μέρες έγινε εκτενής συζήτηση, ξεχωρίζοντας παράλληλα δύο ενότητες θεμάτων στις οποίες παρατήρησε σύγκλιση αλλά και διαφορετικές απόψεις. Οι ενότητες αυτές αφορούσαν την αδειοδότηση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και τον έλεγχο προκειμένου να μην προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος «μεταφέρεται στους μηχανικούς» και αυτό σημαίνει ότι φέρουν πλέον «σημαντική ευθύνη».

Ως προς τις δομές που θα δημιουργηθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σκοπό της οικοδομικής δραστηριότητας και τον έλεγχο αυτής, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «φτιάχνουμε δομές και τις αποκεντρώνουμε», διευκρινίζοντας ότι παρά τη φοβία για δημιουργία γραφειοκρατικού μηχανισμού, εν τέλει θα προκύψει «ένας μηχανισμός που θα κάνει τη δουλειά του».

«Ταυτόχρονα για τη νέα δυναμική στις κατασκευές, ενισχύουμε τα δρακόντεια μέτρα για τα πρόστιμα για τη νέα γενιά αυθαιρέτων» τόνισε ο υπουργός, ενώ εξήγησε ότι το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης και του υπουργείου (για τους δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο) που απαντά πλέον στο ερώτημα «αν υπάρχει σχεδιασμός...».

Σχετικά με τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, υποστήριξε πως με το παρόν νομοσχέδιο αυτά γίνονται «ηπιότερα», συμπεριλαμβάνοντας δύο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.