Skip to main content

Πυρά ΒΕΘ κατά του δήμου για τις επιγραφές

Την έντονη αντίδραση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τα πρόστιμα που επέβαλε ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2011 για ενδεικτικές επιγραφές επιχειρήσεων.

Την έντονη αντίδραση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) προκάλεσαν τα πρόστιμα ύψους 348.083 ευρώ που επέβαλε ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2011 για ενδεικτικές επιγραφές που δηλώνουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα και δεν αφαιρέθηκαν.

Για απαράδεκτη κίνηση εκ μέρους του δήμου την ώρα που η επιχειρηματική κοινότητα αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Το επιχειρείν πνέει τα λοίσθια, οι καταναλωτές σκέφτονται ακόμη και να περάσουν το κατώφλι των καταστημάτων και η αντιδημαρχία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων μοιράζει πρόστιμα με την επίφαση ότι γίνεται για την τήρηση της νομιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αισθητικής αναβάθμισης της πόλης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «λύσαμε όλα τα προβλήματα της πόλης και ασχολούμαστε με τις ενδεικτικές επιγραφές. Ο δήμος θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης με κυριότερα το παραεμπόριο και την ελλιπή καθαριότητα». 

Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι το επιμελητήριο γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων από μέλη του που αδυνατούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να απομακρύνουν τις ενδεικτικές επιγραφές.

«Το επιχειρείν χρειάζεται κίνητρα για να μπορέσει να επιβιώσει, τέτοιου τύπου τακτικές, όπως αυτές που ακολουθεί ο δήμος, στο όνομα της αισθητικής, μας αποδυναμώνουν περαιτέρω» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία της επιβολής προστίμων σε όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά θα πρέπει να σταματήσει.   

Προφανώς η απόφαση της αποξήλωσης των ενδεικτικών πινακίδων σήμανσης αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων για την κάλυψη της τεράστιας μαύρης τρύπας που υπάρχει στα ταμεία του δήμου σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος  υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος δεν αντιλαμβάνεται ότι όσα πρόστιμα και αν επιβάλλει, τα έσοδα που θα προκύψουν θα είναι μηδαμινά. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.