Skip to main content

Πυλαία: Ζήτημα καταλληλότητας για δύο ειδικά σχολεία - Νέους χώρους αναζητεί ο δήμος

Άμεση μεταστέγαση ζητούν οι γονείς καθώς ο χώρος έχει κριθεί ακατάλληλος - Νέος διαγωνισμός από τον δήμο

Την άμεση μεταστέγαση δύο σχολείων της Πυλαίας και μάλιστα για παιδιά με ειδικές ανάγκες σε χώρους που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ζητεί ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.

Πρόκειται για το 2ο ΕΕΕΕΚ και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό τα οποία στεγάζονται από το 2008 σε ένα κτηριακό συγκρότημα στην περιοχή των Ελαιώνων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γονείς, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, στο ισόγειο του κτίσματος από το 2007 λειτουργεί αποθήκη υλικών του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στον επάνω όροφο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις μιας βιοτεχνίας που πλέον δεν είναι σε λειτουργία. Στον υπερυψωμένο όροφο έχουν διαμορφωθεί οι αίθουσες για τις ανάγκες των δύο σχολείων στα οποία συνολικά φοιτούν περίπου 80 παιδιά.

«Αντί για αυλή που δεν υπάρχει χρησιμοποιείται ένα μεγάλο μπαλκόνι το οποίο είναι περιφραγμένο με κάγκελα. Η είσοδος των παιδιών του 2ου ΕΕΕΕΚ γίνεται από το χώρο ενός πάρκινγκ στην πίσω πλευρά του οικοπέδου ενώ οι μαθητές του ειδικού σχολείου εισέρχονται στις τάξεις τους από το μπαλκόνι», αναφέρει στη Voria.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού για παιδιά με αυτισμό Μιχάλης Τσιραντωνάκης και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί κάποια λύση. Η πρώτη μίσθωση έγινε το 2008 από την τότε Νομαρχία, ενώ το 2012, με τη συνένωση των δήμων, η αρμοδιότητα για τα σχολεία περνά στον νέο διευρυμένο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη».

Σημειώνεται ότι η αρμόδια επιτροπή την άνοιξη του 2022 γνωμοδότησε ότι οι χώροι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για τη στέγαση σχολείων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνει ότι τα παιδιά στερούνται βασικών σχολικών υποδομών και διερωτάται τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς ή ενός σεισμού καθώς δεν υπάρχουν ούτε καν έξοδοι κινδύνου. «Από πάνω και από κάτω υπάρχει κίνδυνος, τρέμει η καρδιά μας κάθε ημέρα μη γίνει σεισμός μην πάρει καμία φωτιά, δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου», τονίζει.

Τι λέει ο δήμος

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναγνωρίζει το πρόβλημα και τονίζει ότι ο δήμος έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επίλυσή του. «Οι γονείς έχουν δίκιο, πρόκειται για μία μίσθωση που υπάρχει από το 2008, όταν η αρμοδιότητα ήταν της νομαρχίας, επί Ψωμιάδη. Προχωρήσαμε σε διαγωνισμό για την εύρεση νέου χώρου αλλά δυστυχώς απέβη άγονος. Για αυτό απευθύνω έκκληση σε όποιον ιδιώτη έχει διαθέσιμο χώρο να συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για να βρεθεί ένας χώρος που καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις», συμπληρώνει ο  ίδιος.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη Ελένη Γιαννούδη τονίζει στη Voria.gr ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και πως κληροδοτήθηκε ως «προίκα» από την πρώην Νομαρχία με μίσθωμα σε ισχύ. «Εμείς περιμέναμε να λήξει η μίσθωση για να μπορούμε να έχουμε λόγο και έτσι ξεκινήσαμε τις διαδικασίες», αναφέρει και  προσθέτει: «Προφανώς, και εμένα το όνειρο μου δεν είναι να υπάρχει το συγκεκριμένο σχολείο σε αυτό το κτήριο και για αυτό άλλωστε ψήφισα αρνητικά στην 7μελη επιτροπή καταλληλότητας. Μιλάμε για παιδιά με ειδικές ανάγκες, άρα πρέπει να τα δώσουμε δύο φορές περισσότερη αγάπη και οι συνθήκες στις σχολικές τους μονάδες θα πρέπει να είναι άριστες».

«Εμείς κινήσαμε όλες τις διαδικασίες για να βρούμε νέους χώρους και θα θέλαμε να έχει τελειώσει ήδη η διαδικασία. Έγινε ένας διαγωνισμός αλλά βγήκε άγονος και εντός των ημερών θα βγει νέος διαγωνισμός, ο οποίος ελπίζουμε να ευοδωθεί», καταλήγει η κ. Γιαννούδη.