Skip to main content

Quizdom: Νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα; Απόδειξέ το!!

Η Νο 1 εφαρμογή στην Ελλάδα με την οποία έχουν «κολλήσει» σχεδόν ένα εκατ. χρήστες smartphone, σε καλεί να αναμετρηθείς μέχρι... τελικής γνώσης.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Ποιες χώρες συμμετείχαν στη συμμαχία της Μικρής Αντάντ; Ποιος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1933 έως το 1945; Πόσα αστέρια υπάρχουν στο λογότυπο της Paramount; Ποιος σημείωσε το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ;

Γνωρίζεις τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις; Αν ναι, δεν έχεις παρά να το αποδείξεις παίζοντας στο Quizdom, το ελληνικό, δωρεάν, παιχνίδι γνώσεων που σε καλεί να αναμετρηθείς μέχρι... τελικής γνώσης.

Η εφαρμογή που εμπνεύστηκε ο Τριαντάφυλλος Ξυλούρης και «ανέβηκε» στις 31 Ιουλίου του 2014 είναι σήμερα η νο1 στην Ελλάδα, μετρώνοντας τουλάχιστον 930.000 παίχτες, αριθμός που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το ένα εκατ.  μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Μάλιστα, το Quizdom αυτόν τον καιρό έχει αφήσει πίσω του ισχυρά διεθνή applications, όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram, το Skype κα.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα επιτυχημένο το Quizdom είναι πως, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά παιχνίδια γνώσεων, έχει το στοιχείο του ανταγωνισμού και της διαδραστικότητας, καθώς ο παίχτης καλείται, με όπλο τις γνώσεις του – και κάποιες φορές την τύχη – να κερδίσει τον αντίπαλό του, τον οποίο μπορεί είτε να επιλέξει τυχαία είτε μέσα από τους φίλους του στο Facebook. Παρέχει ακόμη, μέσω του chat, τη δυνατότητα στους αντιπάλους να συνομιλήσουν, να πικάρουν ο ένας τον άλλο, ακόμη και... να φλερτάρουν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ζευγαριού που γνωρίστηκε μέσα από το παιχνίδι!

Σήμερα, τουλάχιστον 200.000 χρήστες αναμετρώνται μεταξύ τους καθημερινά, και πραγματοποιούνται από 1 εκατ. Παιχνίδια, με περισσότερες από 20.000 ερωτήσεις, σε συνολικά 16 κατηγορίες. Ο όγκος των ερωτήσεων ανανεώνεται συστηματικά, καθώς οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τις δικές τους ερωτήσεις. Οι διαχειριστές της εφαρμογής λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες νέες ερωτήσεις, τις οποίες, αφού ελέγξουν, ανεβάζουν στο σύστημα.

Με διδακτορικό στα μαθηματικά από γερμανικό πανεπιστήμιο, και εμπειρία ως σύμβουλος εταιρειών, ο 29χρονος Τριαντάφυλλος Ξυλούρης, που έχει στο αίμα του τον ανταγωνισμό, είδε το κενό που υπάρχει στις ελληνικές εφαρμογές γνώσεων ως ευκαιρία, και μαζί με τους φίλους του (Νικόλα Γεωργουδέλη, Παναγιώτη Βούρτση και Παντελή Μαυρομμάτη) έφτιαξαν το Quizdom.

ο Τριαντάφυλλος Ξυλούρης

«Τέτοιου είδους παιχνίδια υπάρχουν στο εξωτερικό, ωστόσο είδαμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή. Και σε εμένα, αλλά και στην παρέα μου, μας αρέσουν τα παιχνίδια και ο ανταγωνισμός, και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας παιχνίδι, και έτσι γεννήθηκε το Quizdom», λέει στη Voria.gr ο κ. Ξυλούρης.

Στόχος του είναι να διπλασιαστούν οι χρήστες του παιχνιδιού. «Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 4 εκατ. Χρήστες smartphone. Ας πάρουμε τους μισούς!», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ομάδα του Quizdom δεν επαναπαύεται στη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει το παιχνίδι και ήδη σχεδιάζει καινούριες εφαρμογές, στο ίδιο στυλ και φιλοσοφία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και το... πρωτάθλημα Quizdom, κάτι που ζητούν ολοένα και περισσότεροι παίκτες.  

Πώς παίζεται το Quizdom

Στο Quizdom ο παίχτης καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις διαφορετικής θεματολογίας - από γεωγραφία και ιστορία μέχρι φαγητό και celebrities. Στόχος είναι να σκαρφαλώσει στην κορυφή του ranking.

- To παιχνίδι αποτελείται από 4 γύρους των 4 ερωτήσεων.
- Οι δύο αντίπαλοι παίζουν εναλλάξ και απαντούν στις ίδιες 16 ερωτήσεις.
- Κάθε παίκτης διαλέγει στην αρχή του παιχνιδιού 2 κατηγορίες.
Εκείνος που θα απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις είναι ο νικητής

στιγμιότυπο από το παιχνίδι(1)

Το Quizdom περιλαμβάνει 16 κατηγορίες. Οι ερωτήσεις ανανεώνονται εβδομαδιαίως, δημιουργώντας διαρκώς νέες προκλήσεις. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

1. Celebrities
2. Ιστορία
3. Γεωγραφία
4. Μουσική
5. Σινεμά
6. Τέχνες
7. Πολιτική
8. Αθλητικά
9. 20ος αιώνας
10. Επιστήμη
11. Λέξεις
12. Φαγητό
13. Παιχνίδια
14. Θρησκεία
15. Υγεία
16. Business

Μετά από κάθε παιχνίδι, ο παίκτης κερδίζει ή χάνει πόντους ανάλογα με τον αριθμό των σωστών απαντήσεων και το επίπεδο του αντιπάλου του. Τα game statistics ανανεώνονται καθημερινά. Έτσι, στο τέλος της ημέρας ο παίκτης μπορεί να δει πόσο ψηλά είναι σε σχέση με τους φίλους του ή με τους υπόλοιπους παίκτες από όλη την Ελλάδα.

στιγμιότυπο από το παιχνίδι(2)

Εάν, λοιπόν, νομίζεις πως σου αξίζει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ή αν απλά θέλεις να διασκεδάσεις μαθαίνοντας, μη χάνεις χρόνο: accept the challenge!

Το Quizdom είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store και στο Play Store, ενώ μπορείτε να το κατεβάσετε και από εδώ.