Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, success story η Κύπρος

Η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει μια καθαρή ρήξη με το παρελθόν, ωστόσο η χώρα παραμένει «ειδική περίπτωση», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

Την ώρα που η Ελλάδα παραμένει «ειδική περίπτωση», η Κύπρος οδεύει να γίνει το τέταρτο success story της Ευρωζώνης, εφόσον συνεχίσει στον δρόμο των υπεύθυνων πολιτικών, επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα της προόδου που έχει σημειώσει η Ευρωζώνη, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της τον επόμενο χρόνο.

Σημείωσε, δε, ότι οι πρώην χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα - Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία - βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Στην Ισπανία, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 3% αυτόν τον χρόνο, στην Ιρλανδία ίσως και το 6%.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να έλθει σε μια καθαρή ρήξη με το παρελθόν.

Όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, οι μελλοντικές παρεμβάσεις στην Κύπρο θα πρέπει να εστιάσουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. «Ένα ακόμη πιο σημαντικό θέμα είναι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.