Skip to main content

Ρωσία: Απέφυγε προς το παρόν τα capital controls σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ

Σε νέο κατήφορο το ρούβλι σήμερα, το οποίο κινείται κοντά στα 95 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό 17 μηνών,

Σε άτυπη συμφωνία με τους εξαγωγείς να παραδώσουν περισσότερα από τα έσοδά τους από το εξωτερικό προέβη η Ρωσία, αποφεύγοντας προς το παρόν τα capital controls, σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti.

Σε συνάντηση με τη διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, και τον υπουργό Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε πιθανά μέτρα για τη συγκράτηση της «βουτιάς» στο ρούβλι. Οι αρχές επέλεξαν να παρακολουθούν τους εξαγωγείς προς το παρόν, αντί να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς στις πωλήσεις εσόδων σε ξένο νόμισμα, ανέφερε το δημοσίευμα της Vedomosti, μεταδίδει το Bloomberg.

Η άτυπη συμφωνία με τις εταιρείες ισχύει κυρίως για μη παραγωγούς ενέργειας, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες πληρώνουν ήδη το μισό των εσόδων τους σε φόρο. Όσον αφορά τον επαναπατρισμό ξένων εσόδων, οι παραγωγοί λιπασμάτων τίθενται στο στόχαστρο.

Σε νέο κατήφορο το ρούβλι σήμερα, το οποίο κινείται κοντά στα 95 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό 17 μηνών, παρά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης.

Στο πλαίσιο στήριξης του ρουβλίου, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε προτείνει να καταστεί υποχρεωτικό για τους εξαγωγείς να πωλούν μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά, καθώς και να περιοριστούν οι πληρωμές μερισμάτων και δανείων στο εξωτερικό για όλες τις ρωσικές εταιρείες. Οι αρχές εξέτασαν επίσης την απαγόρευση όσων συναλλαγών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση κεφαλαίων από τη Ρωσία.