Skip to main content

Ρωσία: Στη λίστα των καταζητούμενων της Μόσχας η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας

Στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας η Κάλας - υποψήφια διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ - περιλαμβάνεται στη λίστα των «καταζητούμενων βάσει του ποινικού κώδικα»

Καταζητούμενη κήρυξε η Ρωσία την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας η Κάλας - υποψήφια διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ - περιλαμβάνεται στη λίστα των «καταζητούμενων βάσει του ποινικού κώδικα».

Στην ίδια λίστα οι ρωσικές Αρχές συμπεριέλαβαν και τον Εσθονό υφυπουργό Τάιμαρ Πέτερκοπ και τον Λιθουανό υπουργό Πολιτισμού Σιμόνας Καϊρις.

Γιατί κατηγορεί η Ρωσία την Εσθονή πρωθυπουργό

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε αργότερα ότι η Εσθονή πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί χωρών της Βαλτικής μπήκαν στη λίστα των καταζητουμένων για εχθρικές ενέργειες εις βάρος της Ρωσίας και την «βεβήλωση της ιστορικής μνήμης». «Πρόκειται για άτομα που τηρούν εχθρική στάση κατά της ιστορικής μνήμης και της χώρας μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου στους δημοσιογράφους.

Πηγή των ρωσικών υπηρεσιών Ασφαλείας δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι η Κάλας και οι άλλοι δύο πολιτικοί διώκονται για την «καταστροφή μνημείων σοβιετικών στρατιωτών» στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κάλας υποστηρίζει ένθερμα την Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Η Εσθονή προωθυπουργός είναι μια από τις ισχυρότερες φωνές εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπέρ της προμήθειας περισσότερων όπλων και οπλικών συστημάτων στο Κίεβο.