Skip to main content

Ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο: Εξηγήσεις για το θέμα της προξενικής προστασίας των Ρώσων

Διευκρινίσεις της Μόσχας για πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες για ενδεχόμενη προξενική αρωγή σε Ρώσους υπηκόους στα κατεχόμενα

Το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, αν και με έντονο ανθρωπιστικό συστατικό, αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο, έπειτα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες για ενδεχόμενη προξενική αρωγή σε Ρώσους υπηκόους στα κατεχόμενα.

Οπως επισημαίνεται, το θέμα αυτό, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Κύπρο στην επίσημη σελίδα της στο Facebook αναφέρεται:

«Απάντηση της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία στην ερώτηση για τους Ρώσους πολίτες στο βορρά της Κύπρου.

Ερώτηση: Ποια είναι η κατάσταση με την προξενική εξυπηρέτηση των Ρώσων οι οποίοι βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου;

Απάντηση: Δεν είναι μυστικό ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων ζει στο βορρά του νησιού, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις - έως μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα. Δεν θα εμβαθύνουμε στις συνθήκες για το πώς έφτασαν εκεί, αλλά αυτό είναι ένα αντικειμενικό, αδιαμφισβήτητο γεγονός. Φυσικά, οι άνθρωποί μας χρειάζονται την προξενική φροντίδα και βοήθεια σε μια σειρά καθημερινών ζητημάτων, την προστασία των νόμιμων τους συμφερόντων.

Ο μηχανισμός παροχής προξενικών υπηρεσιών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτού του εδάφους, διότι πρόκειται για τη μη αναγνωρισμένη στον κόσμο λεγόμενη "Τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου". Αυτό απαίτει την ειδική προσέγγιση έτσι ώστε να βρεθούν βέλτιστοι τρόποι, φυσικά, σε στενή επαφή με τους συναδέλφους στην Κυπριακή Δημακρατία. Σήμερα, όπως και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγχρονης ιστορίας των διμερών σχέσεων, η προξενική τους διάσταση συνεχίζει να κατέχει μια από τις κεντρικές θέσεις στο πολιτικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, αν και με έντονο ανθρωπιστικό συστατικό. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Οι προσεγγίσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες, βασίζονται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπ΄αριθμ. 541 (1983) και υπ΄αριθμ. 550 (1984).

Προκαλούν σύγχυση ακατάλληλες εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα, οι προσπάθειες ανακάλυψης μιας τεχνητής σύνδεσης μεταξύ αυτών των θεμάτων».