Skip to main content

Ρουμάνος στρατηγός: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έναν πόλεμο με τον Πούτιν

«Αν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, ο επόμενος κύριος στόχος του θα είναι η Δημοκρατία της Μολδαβίας. Θα γίνουμε μάρτυρες εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας

Η Ρουμανία δεν είναι, επί του παρόντος, έτοιμη για έναν ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά θα έπρεπε να είναι, προειδοποιεί ο αρχηγός των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γκεοργκίτσα Βλαντ, μιλώντας στον ιστοχώρο Europa Libera Romania.

 

«Αν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, ο επόμενος κύριος στόχος του θα είναι η Δημοκρατία της Μολδαβίας. Θα γίνουμε μάρτυρες εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα κλιμακώσει στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Ρουμάνος στρατιωτικός. «Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί πια πρόβλημα για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και για τη δημοκρατία. Αυτός είναι ένας ρωσικός πόλεμος με τον δημοκρατικό κόσμο. Δεν είναι ένας πόλεμος με την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Γκεοργκίτσα Βλαντ, απηχώντας ανησυχίες που έχουν εκφραστεί δημόσια και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πάτρικ Σάντερς κάλεσε τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να προετοιμάσουν το έθνος για έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία.

Προηγουμένως, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση ενάντια στο ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα «πέντε με οχτώ χρόνια».

Σε ανάλογο πνεύμα, και ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί πια «για κάθε ενδεχόμενο».