Skip to main content

Σακελλαρίδης: Δεν είναι συνάρτηση του Eurogroup, η πληρωμή της δόσης

Η Αθήνα δεν συναρτά την υποχρέωσή της να καταβάλλει τα χρήματα προς το ΔΝΤ αύριο, με τις εξελίξεις στο Eurogroup, δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Να πιστοποιηθεί από το Eurogroup η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συναρτά την υποχρέωσή της να καταβάλλει τα χρήματα προς το ΔΝΤ αύριο, με τις εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup. Επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό».

Απέρριψε τα περί νέου μνημονίου, αν και αναγνώρισε ότι «το 2015 είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά χρηματοδοτικά» και ότι «το ζήτημα της οικονομίας θα πρέπει να ιδωθεί με ένα τρόπο αποτελεσματικό». Ο κ. Σακελλαρίδης σημειωσε ότι η όποια λύση «δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτικών πακέτων του παρελθόντος που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή τη θέση».

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt που έκανε λόγο για «σενάριο Geuro» και εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, ο κ. Σακελλαρίδης σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός κάνει συχνά συζητήσεις με οικονομολόγους, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι συμμερίζεται όλες τις απόψεις που ακούει.

Για το δημοψήφισμα είπε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση. «Η συμφωνία θα πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαϊκή εντολή. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, αντιθέτως πιστεύει ότι η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχός της σε αυτήν τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία με την οποία ο λαός εκφράζεται με τρόπο δημοκρατικό και εγκρίνει ή απορρίπτει μια απόφαση της κυβέρνησης. «Σίγουρα δεν είναι όπλο των δειλών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας τη σχετική θέση που εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.