Skip to main content

Σαμοθράκη: Μουσική χωρίς σύνορα υπό τη σκιά του Σάος στην Αυλή της Αρσινόης (φωτο+vid)

Συναυλίες με διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες φιλοξενεί αυτό το καλοκαίρι το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης

Οδηγώντας από την Καμαριώτισσα προς τα Θέρμα υπάρχει μια διασταύρωση που οδηγεί στη Χώρα της Σαμοθράκης. Λίγα μέτρα μετά από αυτή αν ο οδηγός στρίψει στον πρώτο δρόμο που θα συναντήσει αριστερά του θα οδηγηθεί στην «Αυλή της Αρσινόης», το μικρό αμφιθέατρο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης όπου βρίσκεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών και ο Θόλος της Αρσινόης.

Η «Αυλή της Αρσινόης» είναι δημιούργημα της προέδρου του Οικονομικού Φόρουμ της Θράκης, Κατερίνας Καράγιαννη, η οποία φέτος αποφάσισε αντί ειδικών οικονομικών αναλυτών, φορέων και συζητήσεων, να δώσει βήμα στην αγωγή της ψυχής μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της κλασικής και όχι μόνο μουσικής.

Image

 

Κάπως έτσι γεννήθηκαν και πήραν σάρκα τα «open air Arsinoia Classical» και στις 14 και 15 Αυγούστου η σοπράνο του Carnegie Hall New York, Μάϊρα Μηλολιδάκη με τη συνοδεία της κιθάρας της Κορίνας Βουγιούκα μάγεψαν το κοινό που τις άκουσε να ερμηνεύουν έργα των Verdi, Puccini, Tarrega κ.α.

Η στιγμή δε, που η Μάιρα Μηλολιδάκη ερμήνευσε την «Κάρμεν» του Μπιζέ χωρίς μικρόφωνο αποτέλεσε κυριολεκτικά το high light και των δυο υπέροχων βραδιών με το ετερόκλητο κοινό - νέοι, μεγάλοι, ντόπιοι αλλά και Έλληνες και ξένοι τουρίστες- να αποθεώνει τις δύο καλλιτέχνιδες.

 

 

Η κ. Καραγιάννη θεωρεί ότι «η μουσική λέει αυτά που δεν μπορούμε να εκφράσουμε κι αυτά που δεν μπορούμε να σιωπήσουμε» κι ότι τα «open air Arsinoia Classical» μπορούν να γίνουν ο θεσμός που θα δείξει σε όλο τον κόσμο «μέσα από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, την πολυπολιτισμικότητα της Σαμοθράκης και της Θράκης συνολικά» κι ότι ο συγκεκριμένος τόπος «δεν ειναι μόνο σύνορα, αλλά πολλά περισσότερα».

Οι συναυλίες συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 18 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στην «Αυλή της Αρσινόης», όπου ένας άλλος διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης ο κιθαριστής, Γιάννης Ευσταθόπουλος, θα εκτελέσει ισπανικά τραγούδια, ενώ την Κυριακή, 20 Αυγούστου ο Χρήστος Χατζόπουλος και η Σοφία Χατζόπουλου με αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα θα ερμηνεύσουν τραγούδια του μυθικού ήρωα-εκπροσώπου της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας, του Ορφέα, που γεννήθηκε στη Θράκη και δίδασκε ότι η μουσική κάνει τους ανθρώπους να ξεπερνούν τους εαυτούς τους.

Image

 

Όσοι λοιπόν βρίσκονται στην πανέμορφη Σαμοθράκη τα «open air Arsinoia Classical» αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, με ξεχωριστά μουσικά ακούσματα υπό το φως των αστεριών, στη σκιά του Σάος.