Skip to main content

Σαρωτικοί έλεγχοι και μετά η εκταμίευση του δανείου

Από ακτινογραφία θα περάσουν οι δανειστές όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, πριν καταλήξουν στο ύψος του νέου απαιτούμενου δανείου.

Από ακτινογραφία θα περάσουν οι δανειστές όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, πριν καταλήξουν στο ύψος του νέου απαιτούμενου δανείου αλλά και στο ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν έτσι ώστε το Χρέος να καταστεί διαχειρίσιμο σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές, τεχνικά κλιμάκια θα καταφτάσουν λίαν συντόμως στην Αθήνα και θα περάσουν κατ' αρχάς από κόσκινο τις τράπεζες, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ανεβάζουν στα 25 δισ ευρώ τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους.

Το κλειδί για τη βιωσιμότητα του Χρέους

Παράλληλα, θα ζητηθούν πλήρη στοιχεία για την κατάσταση των δημοσιονομικών έτσι ώστε να καταλήξουν οι θεσμοί αφενός στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που μπορούν να επιτευχθούν στην επόμενη τριετία αφετέρου στην δυναμική τους για την επόμενη 10ετία. Αυτό θα είναι το "κλειδί" για την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, η οποία για μια ακόμα φορά θα στηθεί... ανάποδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντί να τεθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος του Χρέους με βάση ρεαλιστικές εκτιμήσεις πρωτογενών πλεονασμάτων, πρώτα θα τεθεί ο πήχης του Χρέους στα αποκαλούμενα "βιώσιμα" επίπεδα κι εν συνεχεία θα προσαρμοστούν αναλόγως τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κι επειδή αυτή η μέθοδος μπορεί να καταλήξει σε αδιέξοδο, η νέα δημοσιονομική συμφωνία θα συνοδευτεί από μέτρα για την αναδιάρθρωση του Χρέους ήτοι με νέα επιμήκυνση πληρωμών ή/και μείωση επιτοκίων.

Τι θα γίνει με τις πληρωμές στην ΕΚΤ

Όπως σημειώνουν οι ίδιες Κοινοτικές πηγές, όλη αυτή η διαδικασία ελέγχου σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα "τρέχουν" στην Αθήνα, θα διαρκέσουν εβδομάδες κι ως εκ τούτου τίθεται ένα ζήτημα με τις πληρωμές προς την ΕΚΤ. Θέμα κάλυψης αυτών των υποχρεώσεων με τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από το προηγούμενο πρόγραμμα δεν τίθεται αφού κάτι τέτοιο αποτελεί εκταμίευση και άμεση χρηματοδότηση. Τι μπορεί να γίνει; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει η δυνατότητα... ελιγμών, με δεδομένο ότι τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και όχι από το βρετανικό όπως τα ομόλογα του EFSF. Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα πουλήσει στη δευτερογενή αγορά αυτά τα ομόλογα σε τιμή που δεν προκαλεί απώλειες (και αντιδράσεις), με προσυμφωνημένο αγοραστή. Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο αγοραστής; Ο ESM, μια Κεντρική Τράπεζα ή ακόμα και μια χώρα της Ευρωζώνης. Η συμπλήρωση του αναγκαίου ποσού ως τα 6,7 δισ ευρώ (ομόλογα Ιουλίου- Αυγούστου) θα μπορούσε να γίνει με αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων.

πηγή: iefimerida