Skip to main content

Σε έλλειψη το 70% των εμβολίων - Η απάντηση του ΦΣΘ

Ακόμη και δυο μήνες πριν τον εμβολιασμό πρέπει να παραγγέλλονται τα εμβόλια, για να μην βρεθούν γονείς και παιδίατροι προ απροόπτου. Τι συνιστά ο ΦΣΘ.

Τεράστια έλλειψη εμβολίων παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς για λόγους ασφαλείας, οι οδηγίες του Ινστιτούτου Παστέρ, έχουν οδηγήσει σε περιορισμένες ποσότητες στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να απαιτείται πολύ έγκαιρος προγραμματισμός και στενή συνεργασία ανάμεσα σε γονείς, παιδιάτρους και φαρμακοποιούς.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα περισσότερα εμβόλια ή περιορισμένες ποσότητες, λόγω των κεντρικών οδηγιών για μικρότερη διάρκεια ζωής των εμβολίων και άλλους λόγους ασφαλείας, που έχει ορίσει το Ινστιτούτο Παστέρ. Οι ποσότητες είναι πολύ μικρές για να καλύψουν τις ανάγκες και χωρίς να μπουν οι γονείς και οι παιδίατροι σε μια διαδικασία προγραμματισμού με δυσκολία μπορούν να βρουν το 70% των εμβολίων!».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, γονείς και παιδίατροι πρέπει να προγραμματίζουν από ένα έως και δυο μήνες πριν την προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται, προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα με την ημερομηνία εμβολιασμού του παιδιού, δίνοντας τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό τους να βρει το κάθε εμβόλιο.

«Η συνήθεια που είχαμε παλιά να αγοράζουμε το εμβόλιο το μεσημέρι για να το χορηγήσουμε το απόγευμα δεν έχει πλέον εφαρμογή. Είναι υψηλού ρίσκου και οι πιθανότητες να βρει κάποιος το εμβόλιο που θέλει πολύ μικρές. Χρειάζεται μια σύμπραξη ανάμεσα σε γονιό, παιδίατρο και φαρμακοποιό προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα. Αν είναι δυνατόν ακόμη και δυο μήνες πριν την ημερομηνία εμβολιασμού να γίνεται η προμήθεια του εμβολίου και η φύλαξή του, με παραγγελία στο φαρμακείο ή στο ιατρείο», εξήγησε ο κ. Θεοδοσιάδης.