Skip to main content

Σε υψηλό 11 ετών η τιμή της ζάχαρης

Oι υψηλές πτήσεις της ζάχαρης αναμένεται να περάσουν στον καταναλωτή: προϊόντα με ζάχαρη όπως γλυκά, αναψυκτικά και σνακ αναμένεται και αυτά να καταγράψουν αύξηση στην τιμή τους

Σε υψηλό 11 ετών έχει ανέβει η τιμή της ζάχαρης, γεγονός που αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές και σε μια σειρά άλλων προϊόντων.

Τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης σκαρφάλωσαν στα 24 σεντς ανά λίβρα, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και δυσμενών για τις καλλιέργειες καιρικών συνθηκών.

Oι υψηλές πτήσεις της ζάχαρης αναμένεται να περάσουν στον καταναλωτή: προϊόντα με ζάχαρη όπως γλυκά, αναψυκτικά και σνακ αναμένεται και αυτά να καταγράψουν αύξηση στην τιμή τους. Ούτως ή άλλως, οι τιμές επεξεργασμένων τροφίμων έχουν πάρει την ανιούσα λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και εργασίας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής της ζάχαρης στην Ασία και βλέπουμε ότι αναθεωρούν προς τα κάτω μια σειρά από χώρες-παραγωγούς όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Κίνα και το Πακιστάν», τόνισε στο CNBC ο Τζον Στανσφιλντ, αναλυτής εμπορευμάτων στην DNEXT.

Ανάλογα με την πορεία του μετεωρολογικού φαινομένου El Nino, καθώς και της περιόδου των μουσώνων, η παραγωγή από την Ασία μπορεί να επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα και να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές.

Παρομοίως και στην Ευρώπη η φετινή ήταν κακή χρονιά για παραγωγής ζάχαρης από τεύτλα λόγω των μειωμένων καλλιεργημένων εκτάσεων και της καλοκαιρινής ξηρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης.

Ενώ η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιήσει τα κρατικά αποθέματα για να ανακουφίσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, οι ειδικοί δεν βλέπουν πολλές πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο.

Τέλος, ακόμα και η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου επηρεάζει την τιμή της ζάχαρης, καθώς έχει αυξηθεί η χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης.

Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης, ενώ 20% προέρχεται από τεύτλα.