Skip to main content

Σενάριο παράτασης του μνημονίου - Οι τελευταίες εξελίξεις

Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τότε.

Ενδεχομένο μερικής παράτασης του τρέχοντος μνημονίου «παίζει» τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Αυτή τη στιγμή, τυπικά, για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τότε. Όμως, το τελευταίο διάστημα παίζει το ενδεχόμενο μιας μικρής επιπλέον προθεσμίας αν και αυτό το οποίο μετ' επιτάσεως επαναλαμβάνεται στην ελληνική πλευρά είναι ότι πρέπει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της αρχές Ιουνίου.

Αρα, έως τότε πρέπει να ολοκληρωθούν:

Α) η στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα,
Β) η υιοθέτηση κάποιων προαπαιτούμενων τον Μάιο, και
Γ) τέλος η συμφωνία για την παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Υπό αυτούς τους όρους και μόνο, τόσο στο Eurogroup όσο και στο EWG θα ασχοληθούν με τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την επιστροφή της ανάπτυξης και βεβαίως με το θέμα της παρακολούθησης των ελληνικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, είναι γνωστό ότι υπήρξαν τεχνικές συζητήσεις στο παρελθόν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Σε αυτό το επίπεδο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.