Skip to main content

Σήμα Λαγκάρντ για άνοδο των επιτοκίων τον Ιούλιο

Προ ημερών η ΕΚΤ προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, αυξάνοντάς τα στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2001 και προϊδέασε ότι επίκεινται νέες αυξήσεις

Η Κριστίν Λαγκάρντ προϊδεάζει τις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να κηρύξει το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων σύντομα. Αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε χθες η πρόεδρος της τράπεζας, αφού εξήγησε τα αίτια στα οποία οφείλεται ο τόσο επίμονος πληθωρισμός. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η φύση του προβλήματος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μεταβάλλεται και τα επιτόκια θα χρειαστεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είχαν εκτιμήσει οι επενδυτές.

Οπως διευκρίνισε, τα σοκ που οδήγησαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα άνω του 10% στη διάρκεια του περασμένου έτους, όπως το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα στη διάρκεια της πανδημίας και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Ο αντίκτυπός τους, όμως, εξακολουθεί να διεισδύει στην οικονομία. Το αποτέλεσμα, τόνισε η κ. Λαγκάρντ, είναι ένας επίμονος πληθωρισμός που αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς, «επειδή διοχετεύεται στην οικονομία σε φάσεις, καθώς διαφορετικοί παράγοντες προσπαθούν να μεταφέρουν το κόστος ο ένας στον άλλον». Αναφερόταν στις αυξήσεις που επιβάλλουν οι επιχειρήσεις στις τιμές τους, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και στη συνέχεια στις προσπάθειες των καταναλωτών να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς για να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια.

Ως εκ τούτου, η κ. Λαγκάρντ κατέληξε να τονίσει ότι «είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση στο εγγύς μέλλον να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο ύψος των επιτοκίων». Προσέθεσε, άλλωστε, πως «αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο». Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα παραμείνουμε “σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί”. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν προσδοκίες για υπερβολικά γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των προηγούμενων ενεργειών μας».

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα τελικά βήματα της στροφής της ΕΚΤ προς την περιοριστική νομισματική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά οι υποκείμενες πιέσεις των τιμών αποδεικνύονται επίμονες. Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν παύση μετά τον Ιούλιο, αν και οι αγορές τείνουν πλέον προς νέα αύξηση μετά το καλοκαίρι. Οπως, πάντως, αναγνώρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, οι πρώτες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης γίνονται ορατές, ιδίως στους τομείς που είναι πιο ευαίσθητοι στις μεταβολές των επιτοκίων, όπως ο μεταποιητικός τομέας και ο κατασκευαστικός. Ταυτόχρονα, όμως, εκτίμησε ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να ασκεί ανοδικές πιέσεις στις υποκείμενες τιμές.

Προ ημερών η ΕΚΤ προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, αυξάνοντάς τα στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2001 και προϊδέασε ότι επίκεινται νέες αυξήσεις. Είχαν προηγηθεί στοιχεία που κατέδειξαν πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφθασε στο 6,1% τον Μάιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Κατέγραψε, έτσι, τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει εδώ και περισσότερο από ένα έτος. Παραμένει, ωστόσο, σε επίπεδα απαγορευτικά υψηλά σε σύγκριση με τον στόχο του 2% που έχει ορίσει η ΕΚΤ ως σταθερότητα των τιμών. Οπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ, για να επιστρέψει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στον στόχο του 2% πρέπει οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος των μισθών και να δεχθούν μια μείωση στα περιθώρια κέρδους τους.

Ο πληθωρισμός παραμένει η κύρια ανησυχία, αλλά την ίδια ώρα επιδεινώνεται και το οικονομικό περιβάλλον. Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση στις επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη των 20 χωρών σχεδόν «πάγωσε» τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς, δήλωσε την Τρίτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η οικονομική επέκταση δεν είναι αρκετά αδύναμη για να μειώσει τον πληθωρισμό από μόνη της.

Σημειωτέον ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Σίντρα, όπου συγκεντρώ-θηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες χωρών από την Ευρώπη έως τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και του Αντριου Μπέιλι, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.

Πηγή: Καθημερινή