Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
x

«ΣΥΜΦΕΡΕΙ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;

Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων - Η επόμενη μέρα σε περίπτωση διάλυσης και διαμοιρασμού του.

Κι άλλη φορά μιλήσαμε για πολιτικοκοινωνικά στερεότυπα, και φαίνεται πως δεν θα είναι η τελευταία σήμερα. Διότι, όλες οι προτάσεις που γίνονται -από κόμματα, φορείς και ιδιώτες- για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων εδράζονται σε μια σταθερή βάση: ότι πρέπει να διατηρηθεί η ακεραιότητα του κράτους των Σκοπίων, διότι αυτό -δήθεν- θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Ο πρώτος υποκρυπτόμενος λόγος είναι, ότι σε περίπτωση διάλυσής του "θα διαμοιράσουν τα ιμάτιά του" Βούλγαροι και Αλβανοί. Αυτό, λέγεται, ότι δεν συμφέρει στην Ελλάδα, διότι δυο χώρες που παραδοσιακά αντιστρατεύονται τα ελληνικά συμφέροντα -Βουλγαρία και Αλβανία- θα ενδυναμώσουν, προς βλάβη των ελληνικών συμφερόντων. Για να μη συμβεί επομένως αυτό, έχουμε την υποχρέωση να προβούμε σε υποχωρήσεις, προκειμένου να μη διαλυθούν τα Σκόπια.

Ο δεύτερος λόγος που υποκρύπτεται, δεν έχει καμιά σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα. Η ύπαρξη αυτού του κράτους, άλλα συμφέροντα εξυπηρετεί. Κι εδώ απαιτείται προσοχή στην ανάλυση, διότι υπάρχει άλλο στερεότυπο. Ότι χρειάζονται το κράτος οι Αμερικανοί, ώστε να καταστεί αφενός κέντρο άμυνας στην επιχειρούμενη επεκτατική διάθεση της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Όμως, σ’ όλα αυτά υπάρχουν το ερώτημα: Τι θα συμβεί αν διαμοιραστεί το σκοπιανό κράτος. Είτε ενωθεί με την Αλβανία το Τέτοβο (το ένα τέταρτο περίπου της σκοπιανής επικράτειας), είτε με το Κοσσυφοπέδιο, θα ενδυναμώσουν τόσο πολύ αυτές οι χώρες, ώστε να αποτελέσουν κίνδυνο για την Ελλάδα;

Και εάν αυξήσει η Βουλγαρία με άλλους Σλάβους τον πληθυσμό της και προσθέσει μια μικρή εδαφική περιοχή την επικράτειά της, καθίσταται και αυτή πανίσχυρη, και επικίνδυνη χώρα για την Ελλάδα; Αν πράγματι υπάρχει τέτοιος φόβος, τότε σημαίνει ότι έχουμε οδηγηθεί σε τέτοιο σημείο κατάρρευσης, ώστε καλύτερα "να το διαλύσουμε το μαγαζί", για να τελειώνουμε από τώρα.

Υπάρχουν ταυτόχρονα, πλήθος μελετών ξένων πολιτικών αναλυτών, που υποστηρίζουν ότι το σκοπιανό κράτος δεν είναι βιώσιμο, και πως σε λίγα χρόνια θα διαλυθεί. Πράγματι, αν δεν υπάρξει νατοϊκός στρατός που να επιβάλλει την "ενότητα", τότε φαίνεται πως τα πράγματα εκεί καταλήγουν. Το βλέπουμε άλλωστε στη Βοσνία, όπου ανανεώνεται συνεχώς ανά διετία η παραμονή της Διεθνούς Δυνάμεως, που άνευ αυτής το προτεκτοράτο θα γίνει κομμάτια.

Αυτό όμως το οποίο βλέπουμε όλοι εμείς, ότι δηλαδή ένα κράτος «πολυπολιτισμικό», αποτελούμενο από εθνότητες και μειονότητες με τόσο διαφορετική πολιτιστική κουλτούρα, δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο, παρά μόνο με τη βίαιη καταστολή των αντιθέσεων, δεν το βλέπουν οι ημέτεροι σοφοί και της υφηλίου; Με την συνδιοίκηση του κράτους από τους Αλβανούς, πόσο καιρό θα αντέξουν οι μακεδονίζοντες Σλάβοι τις προκλητικότητες, που ήδη άρχισαν να ενοχλούν (με τον Αλβανό πρόεδρο της Βουλής, να τοποθετεί παρανόμως και την αλβανική σημαία στο γραφείο του).

Ας υποθέσουμε όμως ότι δεν θα διαλυθεί το κράτος, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ. Τι θα συμβεί σε πολύ λίγα χρόνια; Το κράτος θα γίνει αλβανικό, με την ταχεία αύξηση του αλβανικού πληθυσμού των Σκοπίων. Και έτσι, θα υπάρχει ακόμη ένα μουσουλμανικό κράτος στο κέντρο της Βαλκανικής, με τους Ρώσους να αδυνατούν πλήρως να το επηρεάσουν; Αυτό θέλουν, όσοι υποστηρίζουν την διατήρηση της ακεραιότητας αυτού του κράτους;

Τι να υποθέσουμε λοιπόν; Ότι εμείς, οι "ασήμαντοι" αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να συμβεί, ενώ οι "σοφοί" που κυβερνούν είναι χαζοί και δεν το αντιλαμβάνονται; Επειδή δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, προφανώς καταλήγουμε στο επόμενο συμπέρασμα. Ότι αυτό θέλουν. Κράτη αλληλοσπαρασσόμενα και καθόλου σταθερά (δες Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία και πολλά άλλα). Με αδύναμη πολιτική εξουσία για να δέχονται "προστασία" και με αδύναμη οικονομία για δανείζονται. Γι’ αυτό και η ύπαρξη του κράτους αυτού, δεν έχει καμιά σχέση με την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ