Skip to main content

Κοντά στο deal: Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη εξαγοράζει το Κτήμα Σιγάλα

Πολύ κοντά στην απόκτηση του 90% της σαντορινιάς οινοποιΐας βρίσκεται το Κτήμα Κυρ Γιάννη. Αύξηση πωλήσεων και δυνατό εξαγωγικό προφίλ.

Σε συμφωνία έχουν καταλήξει οι επιχειρηματίες Στέλιος Μπουτάρης και  Πάρις Σιγάλας προκειμένου η βορειοελλαδική οινοποιΐα «Κτήμα Κυρ Γιάννη Αμπελοοινική Α.Ε.», που ήδη από το 2009 μετέχει στο κεφάλαιο της σαντορινιάς οινοποιΐας με ποσοστό 40%, να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 50% και τον έλεγχο του 90% μίας εταιρείας που έχει φέρει, με τα κρασιά της, πολλά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις στο νησί.  Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο 10% των μετοχών του Κτήματος Σιγάλα βρίσκεται στα χέρια της οικογενείας Αλαφούζου. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, η συμφωνία είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της ενώ στο πλαίσιο των ενεργειών περαιτέρω ανάπτυξης του Κτήματος Σιγάλα, έχει ήδη υποβληθεί φάκελος στο Μέτρο 4.2.1. του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΥΠΑΑ&Τ, για την υλοποίηση επένδυσης 700.000 ευρώ με αντικείμενο την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του οινοποιείου.

Για την «Κτήμα Κυρ Γιάννη», που ως γνωστόν δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη το 1997, η απόκτηση της «Κτήμα Σιγάλας Οινοποιητική Α.Ε.», είναι ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση του ήδη πολύ δυνατού χαρτοφυλακίου κρασιών που διαθέτει, με την προσθήκη ετικετών που έχουν καταδείξει στην Ελλάδα και στη διεθνή οινική κοινότητα τις δυνατότητες του Ασύρτικου Σαντορίνης, αλλά και του Μαυροτράγανου και του Αθηριού.

Να σημειωθεί ότι στις προθέσεις της «Κυρ Γιάννη» είναι να διατηρήσει την προίκα του ονόματος Σιγάλας, να συνεχίσει στην οινοποιΐα να αξιοποιεί την προσφορά του Πάρι Σιγάλα, ενώ το «Κτήμα Σιγάλα» θα έχει ανεξάρτητο μάνατζμεντ. Βεβαίως τα εμπορικά οφέλη από την απόκτηση της «Σιγάλας» είναι εύκολο να γίνουν κατανοητά.

Το «Κτήμα Σιγάλας», που σημειωτέον παράγει και αποστάγματα, με ετήσιο τζίρο περίπου στα 3 εκατ. ευρώ, εξάγει σε κεντρική και δυτική Ευρώπη, Σκανδιναβικές χώρες, σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά, αλλά και στους υψηλούς εισοδηματικά θύλακες της Κίνας, σε Σαγκάη και Χονγκ- Κονγκ. Οι πωλήσεις της «Σιγάλας» είναι σχεδόν ισοκατανεμημένες, με το 1/3 να εξάγεται, άλλο 1/3 να πωλείται στο νησί και το υπόλοιπο 1/3 να διατίθεται στην ελληνική αγορά πλην Σαντορίνης.

Για την «Κυρ Γιάννη», που έχει αναδείξει τη δυναμική που έχουν τα αμπελοτόπια στις περιοχές της Νάουσας και του Αμυνταίου, η απόκτηση της «Σιγάλας» είναι μία εξαιρετική εξέλιξη στην πολύ θετική πορεία που ακολουθεί η βορειοελλαδική οινοποιΐα.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία εταιρική χρήση της Εταιρείας, που έκλεισε 30/6/2017, οι πωλήσεις έκλεισαν στα 7,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 22,4%  έναντι της προηγούμενης χρήσης, τα αποτελέσματα για μία ακόμη φορά είχαν θετικό πρόσημο, ενώ οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 23% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Η τρέχουσα εταιρική χρήση συνεχίζει με την ίδια δυναμική καθώς μέχρι του παρόντος οι πωλήσεις παρουσιάζουν μία αύξηση της τάξης του 20%. Η «Κυρ Γιάννης» έχει κατορθώσει να τοποθετηθεί με επιτυχία σε απαιτητικές αγορές όπως της Αμερικής, του Καναδά, της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά και της Ιαπωνίας. Μάλιστα η Γερμανία δείχνει να αγαπάει πολύ το ροζέ «Ακακίες», ενώ στην Ιαπωνία πάει πολύ καλά το ερυθμό «Καλή Ρίζα» και στην Αμερική το επίσης ερυθρό «Ράμνιστα», κρασιά που και τα τρία προέρχονται από την ευγενή βορειοελλαδική ποικιλία Ξινόμαυρο.

Σημειωτέον ότι μία από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του Κτήματος είναι η πολύ γνωστή «Παράγκα».