Skip to main content

Συνελήφθησαν υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA για διαφθορά και δωροδοκία

Σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA που βαρύνονται με κατηγορίες δωροδοκιών εκατομμυρίων και ξέπλυμα χρήματος προχώρησε η ελβετική αστυνομία.

Υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA, τα οποία κατηγορύνται για διαφθορά, δωροδοκίες εκατομμυρίων και ξέπλυμα χρήματος, συνελήφθησαν από την ελβετική αστυνομία.

Οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα στο ξενοδοχείο Baur au Lac στη Ζυρίχη και φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο έρευνας του αμερικανικού FBI, με στόχο την έκδοση των αξιωματούχων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους New York Times πράκτορες και αστυνομικοί έπιασαν τα στελέχη της FIFA κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού πήραν τα κλειδιά από τη ρεσεψιόν και εισέβαλαν στα δωμάτιά τους για να τους συλλάβουν.

Στόχος του FBI είναι να εκδόσει τους συλληφθένες στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα άτομα στα οποία οι Αμερικανοί πράκτορες πέρασαν χειροπέδες είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Jack Warner.

Ένας από τους αξιωματούχους της FIFA που συνελήφθη, οδηγήθηκε εκτός ξενοδοχείου από πλαϊνή έξοδο. Του επιτράπηκε όμως να πάρει τη βαλίτσα του.

Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται συνολικά 10 άτομα, εκ των οποίων δεν βρίσκονται όλοι στη Ζυρίχη για το συνέδριο της FIFA. Ανάμεσα στους υπόπτους για διαφθορά, εκβιασμό και ξέπλυμα χρήματος είναι ο Jeffrey Webb, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Eugenio Figueredo από την Ουρουγουάη, επίσης αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Λατινικής Αμερικής.

Εκείνος που δεν εμπλέκεται, για την ώρα τουλάχιστον, είναι ο Ζεπ Μπλάτερ. Ο πρόεδρος της FIFA θα επηρεαστεί όμως από την εξέλιξη. Κυρίως θα επηρεαστεί η επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας. Οι εκλογές της FIFA, στο πλαίσιο του 65ου συνεδρίου της, επρόκειτο να γίνουν την Παρασκευή με τον Μπλάτερ να διεκδικεί μια πέμπτη θητεία.