Skip to main content

Συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Ιούνιο

Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου. Θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της ευρωπαικής κρίσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Νέο μήνυμα στην Ελλάδα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος έστειλε το Eurogroup.

«Η εφαρμογή πρέπει να συνεχιστεί μετά το πρόγραμμα και γι' αυτό χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό παρακολούθησης. Χρειαζόμαστε υγιείς δημοσιονομικές επιλογές γιατί αυτό είναι σημαντικό σημείο εμπιστοσύνης από τις αγορές»  δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια.

Όπως σημείωσε, «αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι τέταρτο πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Σε αυτό είμαστε όλοι σε συμφωνία ότι τέλος είναι η 21η Ιουνίου». «Πρέπει να επιταχύνουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνω στους Έλληνες φίλους μας» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Υπογράμμισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα οδηγήσει στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. «Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου. Θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της ευρωπαικής κρίσης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και χτίζουμε ένα success story για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA). 

Σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία.

Την ικανοποίησή του για την αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία και είναι ελληνκής «ιδιοκτησίας» εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.  

Όπως είπε, «είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης». Πρόσθεσ ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποπληρωθούν τα δάνεια.

Σημείωσε επίσης ότι θα έχουμε την εκταμίευση μεγάλης δόσης στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το «μαξιλάρι ρευστότητας».