Skip to main content

Σύντομα το ελληνικό ελαιόλαδο σε κάψουλες-ασπίδα για την υγεία

Ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κατέκτησε την πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε υγειοπροστατευτικές φαινόλες.

Στα σκαριά βρίσκεται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες η παραγωγή ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου πλούσιου σε φαινόλες σε κάψουλες. Ήδη ελαιόλαδο σε κάψουλες κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει ως προϊόν και από ελληνικές εταιρείες με στόχο κατά κύριο λόγο την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Αυτά γνωστοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης σε ημερίδα της 1ης Gourmet Olive Exhibition που πραγματοποιείται στον ανακαινισμένο χώρο Lab' Attoir στα Παλιά Σφαγεία του δήμου Θεσσαλονίκης. "Το ελαιόλαδο βρίσκεται μεταξύ του τροφίμου και του φαρμάκου. Υπάρχουν ουσίες με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που βρίσκονται μόνο στο ελαιόλαδο και πουθενά αλλού", τόνισε ο κ.Μαγιάτης. Πρόκειται τις φαινόλες, ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη, ελευρωπαϊνη και λιγκοστροσίδη οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πρόσφατα, το Φαρμακευτικό Τμήμα του ΕΚΠΑ ανακάλυψε και μία νέα ουσία που ονομάστηκε ελαιοκορωνάλη, προς τιμήν της πιο διαδεδομένης ελληνικής ποικιλίας, της Κορωνέικης.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η ελαιοκανθάλη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη της ιβουπροφαίνης (Ibuprofen), ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας, ενώ σε έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer, την εξέλιξη του καρκίνου και εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και τη δημιουργία θρόμβων. Η ελαιοκανθάλη είναι υπεύθυνη για την αίσθηση καψίματος στο λαιμό που είναι χαρακτηριστική του αγουρέλαιου.

Η ελαιασίνη από την άλλη, είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου και όπως και η ελαιοκανθάλη, βοηθά στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου Alzheimer.

Οπως ανέφερε ο κ.Μαγιάτης, τα ελαιόλαδα πλέον διακρίνονται σε αυτά που πληρούν τα χημικά κριτήρια για να φέρουν τον ευρωπαϊκό ισχυρισμό υγείας και στα υπόλοιπα που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Με τη μέθοδο NMR που ανακάλυψε η ομάδα του κ. Μαγιάτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να μετρηθεί η περιεκτικότητα στις υγειοπροστατευτικές φαινόλες  μέσα σε λίγα λεπτά. Τα τελευταία χρόνια στο εργαστήριο του Πανεπιστήμιου αναλύθηκαν 850 ελληνικά δείγματα, εκ των οποίων το 74% πληροί τις προδιαγραφές και μπορεί να έχει ισχυρισμό υγείας, ενώ από αυτό το ποσοστό σχεδόν 15% ανήκει στη χρυσή κατηγορία ελαιολάδου, καθώς μπορεί να πετύχει περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και πάνω από 1.000 mg/ kg.

High score σε ελαιοκανθάλη από ελληνικό ελαιόλαδο

Μάλιστα, ο κ. Μαγιάτης γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού αναδείχθηκε ένα ελληνικό ελαιόλαδο ως το καλύτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο καθώς πέτυχε περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη πάνω από 3.000 mg/kg. Επίσης, 30 ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα είχαν περιεκτικότητα πάνω από 1.000 mg/kg και θα πάρουν χρυσή διάκριση. Πολλά από αυτά τα ελαιόλαδα έχουν ταυτόχρονα κατακτήσει και βραβεία γεύσης σε διεθνείς διαγωνισμούς και παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές για μία επιτυχημένη πορεία στη διεθνή αγορά.

Τα ονόματα των νικητών του διαγωνισμού που διοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Ελαιοκανθάλης θα ανακοινωθούν στη διάρκεια συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία στις 2-3 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο κ.Μαγιάτης πλέον και ο κάθε καταναλωτής ή παραγωγός μπορεί να μετρήσει την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ελαιοκανθάλη μέσω ενός απλού χρωματομετρικού τεστ. Το τεστ γίνεται μέσω ενός «δοκιμαστικού σωλήνα» με την επωνυμία ARISTOLEΟ, μια εφεύρεση του κ.Μαγιάτη και της χημικού Ελένης Μελλιού. Το ARISTOLEO είναι εμπορικά διαθέσιμο στο διαδίκτυο και κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ.

Στο πάνελ της ημερίδας ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Σπύρος Πέγκας, ο Προκόπης Μαγιάτης, ο Γιάννης Καρβέλας και η Μάγια Τσόκλη

Τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο η Ελλάδα αλλά...

Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου με περίπου 300.000 τόνους ετησίως εκ των οποίων εξάγονται περίπου 100.000 τόνοι. Περίπου το 80% των εξαγωγών κατευθύνεται χύμα στην Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο τυποποιείται.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σύμβουλο επιχειρήσεων, διευθυντή της Paratus Europe Γιάννη Καρβέλα στη χώρα μας δυστυχώς ακολουθούνται ακόμη λανθασμένες πρακτικές από το χωράφι μέχρι την τυποποίηση που καταστρέφουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου θέτοντας εν αμφιβόλω κατά πόσο τελικά πολλά από τα ελαιόλαδα είναι εξαιρετικά παρθένα, όπως αναγράφεται στην ετικέτα. "Ο Έλληνας παραγωγός δεν ξέρει να κλαδεύει, μαζεύει με πρωτόγονους τρόπους χτυπώντας τα δέντρα, βάζει τις ελιές σε τσουβάλια και μάλιστα πλαστικά και μετά τα αφήνει τον ήλιο", τόνισε χαρακτηριστικά. Λανθασμένες πρακτικές ακολουθούνται, όμως, και στο ελαιοτριβείο, στην αποθήκευση και στην τυποποίηση.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να μην αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο σε τενεκέ των 17 κιλών καθώς πέραν του ότι είναι παράνομος (δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία να κυκλοφορεί τυποποιημένο ελαιόλαδο σε συσκευασία άνω των 5 λίτρων), είναι και ο πλέον εύκολος τρόπος να νοθευτεί το ελαιόλαδο λόγω της μεγάλης συσκευασίας.

Επισήμανε ακόμη ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να θεσπίσει μια εθνική νομοθεσία για την απαγόρευση του ελαιόλαδου σε μπουκαλάκι σε εστιατόρια. Η Πορτογαλία πρώτη και μετά η Ισπανία τα απαγόρευσαν με εθνική νομοθεσία, όταν είδαν την Ε.Ε. να μην περνά τον νόμο. Η Ελλάδα ακόμα σερβίρει στις ταβέρνες ελαιόλαδο που απλώς συμπληρώνεται στο ίδιο μπουκαλάκι από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να ξεκινήσει η εκπαίδευση του καταναλωτή ήδη από το δημοτικό σχολείο για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, κάτι που γίνεται σε Ιταλία και Ισπανία.

 Υπέροχος χώρος, άψογη διοργάνωση και εντυπωσιακές συμμετοχές στην 1η Gourmet Olive Exhibition

To bar γευσιγνωσίας με κορυφαία ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα