Skip to main content

Συρία: Σύγχρονα ρωσικά όπλα εδάφους και αέρος στις δυνάμεις Άσαντ

Ο συριακός στρατός έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα ρωσικά όπλα και έχει εκπαιδευτεί στη χρήση τους. Η αντίθεση ΗΠΑ στην υποστήριξη του Άσαντ.

Ο συριακός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί νέου τύπου όπλα εδάφους και αέρος που έχει προμηθεύσει η Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή του στρατού.

«Τα όπλα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και πολύ ακριβή. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για όλων των τύπων τα όπλα, αέρος ή εδάφους».

Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, ο στρατός εκπαιδεύτηκε στα νέα όπλα τους τελευταίους μήνες και τώρα τα χρησιμοποιεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ είπε χθες ότι η Ρωσία είχε προμηθεύσει νέα όπλα και εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό στη χρήση τους, χωρίς να πει πότε ή ποιά ήταν τα συστήματα. Είπε στην κρατική τηλεόραση ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη ακόμα και να ζητήσει από ρωσικές δυνάμεις να πολεμήσουν δίπλα στις δικές της αν χρειαζόταν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στη Συρία τώρα.

Η ρωσική κυβέρνηση είπε χθες ότι η στρατιωτική υποστήριξη στη Δαμασκό στόχευε στον πόλεμο ενάντια της τρομοκρατίας, στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας και στην αποτροπή μιας «πλήρους καταστροφής» στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία έχουν υποστηρίξει αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια μέχρι τώρα έχει έρθει κυρίως από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα έχει δηλώσει ότι εξέταζε τη ρωσική πρόταση για στρατιωτικές συνομιλίες, οι οποίες θα εγγυώνται ότι δεν θα έρθουν σε σύρραξη αμερικανικά και ρωσικά αεορπλάνα στη Συρία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν ανοιχτές σε τακτικές και πρακτικές συνομιλίες» με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ο 'Ασαντ πρέπει να συμμετάσχει σε διεθνείς προσπάθειες ενάντια του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Σύρος ηγέτης είναι μέρος του προβλήματος και απορρίπτει την ιδέα.

Ο πόλεμος έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 250.000 άτομα. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από τη χώρα και σχεδόν οι διπλάσιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη, μέρος μιας από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η ήπειρος.