Skip to main content

Σκληρή κριτική σε Γερμανία από Washington Post

Σε αλλαγή πολιτικής καλεί την Γερμανία η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Βερολίνο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ιρλανδία αλλά και η χώρα μας.
Σε αλλαγή πολιτικής καλεί την Γερμανία η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Βερολίνο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ιρλανδία αλλά και η χώρα μας.

Ειδικότερα η αμερικανική εφημερίδα θεωρεί στο κύριο άρθρο της υπεύθυνο για Ελλάδα και Ιρλανδία την κωλυσιεργία του Βερολίνου. Για τη μεν Ελλάδα η Washington Post αναφέρει ότι η Γερμανία ήταν αυτή που συνέβαλε στην αύξηση του κόστους της αναπόφευκτης ελληνικής διάσωσης, καθυστερώντας την όλη διαδικασία. Για τη δε Ιρλανδία υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ συνέβαλε στην πυροδότηση της κρίσης του ιρλανδικού χρέους με την επιμονή της περί ανάληψης μέρους του κόστους της διάσωσης χωρών από τους πιστωτές τους.

Η γερμανική άποψη, σύμφωνα πάντα με την Washington Post, επί όλων αυτών είναι απλή: Αν κάθε χώρα της ευρωζώνης ήταν πειθαρχημένη δημοσιονομικά όπως κάνει η ίδια η Γερμανία, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό οι Γερμανοί θεωρούν ότι είναι λάθος και αντιπαραγωγικό να διασώσει μία μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Δεν πρέπει να υπάρχει διάσωση παρά μόνο αν αυτή συνοδεύεται από αυστηρή λιτότητα.

Ωστόσο η Γερμανία δεν λαμβάνει υπόψη τη δική της ευθύνη και ιδιαίτερα των τραπεζών της, κυρίως στην Ιρλανδία, όπου η κρίση πηγάζει από τις τράπεζες και όχι από το κράτος. Έτσι, η διάσωση της Ιρλανδίας είναι στην πραγματικότητα διάσωση των μη συνετών γερμανικών τραπεζών, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η Γερμανία σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα πρέπει να ηγηθεί ενός σοβαρού σχεδίου αποκατάστασης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και να σταματήσει να στηρίζει το μοντέλο ανάπτυξης της στις εξαγωγές, ώστε να επιτρέψει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να ανασάνουν. Επιπλέον, καταλήγει ότι αυτή η πολιτική λιτότητας χωρίς τέλος έχει ενισχύσει τα αντι-γερμανικά και αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα, ενώ σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΕΕ υποστήριξε ότι η διάσπαση της Ευρωζώνης σημαίνει διάσπαση της ΕΕ.