Skip to main content

Σόιμπλε: Η Ελλάδα στον δρόμο ανάκτησης της εμπιστοσύνης

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω τόνωση από τη δημοσιονομική πολιτική.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκεται στον δρόμο προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, μεταδίδει το Reuters.

Η δήλωση αυτή του κ. Σόιμπλε έρχεται λίγες ώρες αφότου η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έδωσε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω τόνωση από τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά οι χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του χρέους τους.

Προηγήθηκε χθες η θετική εισήγηση του EuroWorking Group, για την παροχή της δόσης των 7,5 δισ. προς την Αθήνα. Δεν είναι σαφές ωστόσο εάν ικανοποιήθηκε και το αγκάθι της μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, ή μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες.

Ελληνικές πηγές πάντως επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα τώρα αφορά την Deutche Telecom και πως ό,τι ήταν να γίνει από ελληνικής πλευράς έχει ήδη γίνει. Για το θέμα του ακαταδίωκτου των μελών του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων επίσης διαμηνύθηκε -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι στην παρούσα φάση και μεταφέρεται για αργότερα.

Μετά την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να σφραγιστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ενώ την ίδια μέρα σε συνεδρίαση του ESM αναμένεται να δοθεί και η εντολή εκταμίευσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους ενώ ποσό της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στην Ελλάδα σταδιακά, για την έναρξη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν τον Απρίλιο σε 5,5 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται και εκκρεμείς επιστροφές φόρου ύψους 1,182 δισ. ευρώ.