Skip to main content

Σουηδία: Ακτιβίστριες έριξαν κόκκινη μπογιά και κόλλησαν τα χέρια τους σε πίνακα του Κλοντ Μονέ (vid)

Οι δύο γυναίκες, ηλικίας περίπου 25-30 ετών, συνελήφθησαν

Δύο ακτιβίστριες για την προστασία του περιβάλλοντος κάλυψαν με κόκκινη μπογιά το τζάμι που προστατεύει έναν πίνακα του Κλοντ Μονέ και στη συνέχεια κόλλησαν επάνω τις παλάμες τους, στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι δύο γυναίκες, ηλικίας περίπου 25-30 ετών, συνελήφθησαν. Η οργάνωση Återställ Våtmarker («Αποκατάσταση των Υδροβιότοπων») ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη τους.

Το έργο που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης είναι «Ο κήπος του ζωγράφου στο Ζιβερνί», που φιλοτέχνησε ο Μονέ το 1900.

Ο πίνακας θα εξεταστεί από μια ομάδα συντηρητών του μουσείου για να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μουσείου, Χάνα Τότμαρ, η ομάδα ελπίζει ότι θα έχει «περισσότερες πληροφορίες» για το θέμα μέχρι αύριο Πέμπτη.

Η οργάνωση Återställ Våtmarker έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου διακρίνονται οι δύο γυναίκες να πασαλείβουν την κόκκινη μπογιά στο τζάμι, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο πίνακας. Φώναζαν εν χορώ «Η κλιματική κατάσταση επείγει» και «Απειλείται η υγεία μας». Η μία από αυτές είναι νοσηλεύτρια και η δεύτερη φοιτήτρια νοσηλευτικής.

Σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση κατηγόρησε τη σουηδική κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική. «Θα έπρεπε να μειώσουμε τις εκπομπές (καυσαερίων) κατά 31%. Αλλά οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι σκάνδαλο» είπε η Χέλεν Βάλγκρεν, η εκπρόσωπος της ομάδας αυτής.