Skip to main content

Σπαρτιάτες: Ποιο είναι το κόμμα που μπαίνει στη Βουλή με τις πλάτες Κασιδιάρη

Η δήλωση Κασιδιάρη, ο αρχηγός που έχει περάσει από έξι κόμματα και οι υποψήφιοι από τους «Έλληνες»

«Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους Ελληνες, θα στηρίξω συνειδητά τους Σπαρτιάτες που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία».

Με αυτή τη μικρή ανακοίνωση-ανάρτηση, ο Ηλίας Κασιδιάρης, το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου στη Χρυσή Αυγή μετά την απόρριψη της καθόδου του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, έδειξε στους ψηφοφόρους που τον ακολουθούν την προτίμησή του. Και όπως δείχνουν τα exit poll, με την κίνηση αυτή άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την  παρουσία της άκρας δεξιάς στο κοινοβούλιο, μετά τις προηγούμενες θητείες των χρυσαυγιτών.

Λίγο μετά την γνωστοποίηση της παρουσίας των Σπαρτιατών στον προεκλογικό χάρτη, οι δημοσκοπήσεις του έδιναν αρχικά ποσοστά κοντά στο 1%, τα οποία βαθμιαία σκαρφάλωσαν στο 2,5% δίνοντας βάσιμες ελπίδες για είσοδο στη Βουλή. Και τελικά exit poll εκτινάσσει το ποσοστό του κόμματος στο 5% θεωρώντας μάλλον σίγουρη την είσοδό του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός που πέρασε από έξι κόμματα και οι υποψήφιοι από τους «Έλληνες»

Με αρχηγό τον Βασίλη Στίγκα, έναν πρώην υποψήφιο της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, οι «Σπαρτιάτες», την Πέμπτη 8 Ιουνίου, εξασφάλισαν ανοιχτή δήλωση υποστήριξης από τον καταδικασμένο ως ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, στα social media.

Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, είχε την πρώτη του επαφή με πολιτικό κόμμα με τη Νέα Δημοκρατία, μετά ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, ενώ το 2001 εντάχθηκε στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου παρέμεινε έως το 2014. Το 2015 συμμετείχε στην ίδρυση του κόμματος ΡΙΖΕΣ με επικεφαλής τον Γιώργο Καπερνάρο, ενώ στις εκλογές του 2019 – πριν ιδρύσει τους Έλληνες – υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής της «Ένωσης Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη.

Ο Βασίλης Στίγκας έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν εχθρικές απόψεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως «λαθροεισβολείς που έχουν εποικίσει στην Ελλάδα», ενώ κάνει λόγο για «εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού».

Δημόσιες αποστάσεις από Κασιδιάρη

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι έμαθε από τις... ειδήσεις ότι τον στηρίζει ο Κασιδιάρης και πως δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.

«Από την πρώτη στιγμή που μπήκε η Χρυσή Αυγή στη Βουλή το 2012 ήμουν κάθετα αντίθετος σε μεθοδεύσεις, σε ιδεολογίες. Δεν άντεχα τέτοια πράγματα. Δεν ήταν του χαρακτήρα μου, γιατί και σαν χαρακτήρας είμαι ένας οικογενειάρχης, έχω τρία παιδιά, τα ’χω μεγαλώσει με αρχές, δεν είμαι βίαιος άνθρωπος να κάνω τέλος πάντων κάποια πράγματα, διότι η Χρυσή Αυγή πήγε γυρεύοντας. Κάναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Ισχυρίστηκε δε ότι υπάρχει «το δικαίωμα της μετάνοιας» και πως «μπορεί ενδεχομένως ο κ. Κασιδιάρης, όταν ήταν στη Χρυσή Αυγή, να είχε κάνει ό,τι του καταλογίζουν ή δεν του καταλογίζουν. Κανένας όμως δεν μπορεί να του αποκλείσει το δικαίωμα ότι έχει μετανιώσει για κάποια πράγματα». 

Τα στελέχη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακου», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «Σπαρτιάτες», δικηγόρος Χαράλαμπος (Χάρης) Κατσιβαρδάς, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του θέματος με την ταινία μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» σε σχολείο στου Ζωγράφου, είχε δραστηριοποιηθεί στους «Έλληνες» του Κασιδιάρη.

Άλλα επτά στελέχη του κόμματος Κασιδιάρη είναι υποψήφιοι βουλευτές με τους … «Σπαρτιάτες»! Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Βενετσάνο (Κορινθία), Νικόλαο Κέκη (Καβάλα), Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο (Μεσσηνία), Ευστράτιο Πρίγκα (Χαλκιδική), Αθανάσιο Χαλκιά (Α' Αθηνών), Τζένη Ντάσιου (Φθιώτιδα) και Γεώργιο Διαμαντή (Κιλκίς).

Στη Β' Θεσσαλονίκης, υποψήφιος με τους … «Σπαρτιάτες» είναι ο δικηγόρος Πέτρος Δημητριάδης, πρώην νομικός σύμβουλος του Κασιδιάρη, ενώ στην Α' Θεσσαλονίκης είναι υποψήφιος ο Ιωάννης Κόντης, που είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τον Κασιδιάρη, πριν απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματός του στη Βουλή. Στη Β' Πειραιά, υποψήφιος είναι ο Αλέξανδρος Ζερβέας, προερχόμενος, επίσης, από τους «Έλληνες».

Οι θέσεις των «Σπαρτιατών»

Από την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος «Σπαρτιάτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Είμαστε οι Ελληνίδες και Έλληνες «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» στην ψυχή και στο σώμα! Αυτοί που θέλουμε και διεκδικούμε να φανούμε αντάξιοι των 300 του Λεωνίδα φυλάγοντας ξανά «Θερμοπύλες»

Να φυλάξουμε το«όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον» (Ηρόδ.)

Στο πολιτικό σκηνικό κατεβαίνουμε με γνήσια αγάπη για την Ελλάδα μας και με πείσμα να πάρουμε πίσω την Πατρίδα που μας ανήκει.

Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν Ελληνορθόδοξη Παιδεία, να μην ξενιτεύονται και να αποκτήσουν δικές τους μεγάλες οικογένειες.

Ζητούμε από την Πολιτεία να δείξει σεβασμό στους συνταξιούχους και να τους ανταμείβει με αξιοπρεπείς συντάξεις.

Στην προσπάθειά μας αυτή είστε ΕΣΕΙΣ, οι οποίοι, εκτιμώντας την, θα μας οπλίσετε με δύναμη για να συνεχίσουμε, παίρνοντας μέτρα και αντίμετρα για μία ισορροπημένη και δίκαιη, κοινωνική ανταπόκριση.

Για την Πατρίδα που μας γέννησε και μας μεγάλωσε κάτω από την σκιά του Παρθενώνα και τον Ήλιο της Βεργίνας, που μας τραγούδησε τον θρύλο της Αγια-Σοφιάς και το έπος της Βορείου Ηπείρου. Για την Πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Σπύρου Καγιαλέ, την Πατρίδα με τους κάμπους, τα βουνά και το απέραντο Γαλάζιο…».