Skip to main content

Σπυράκη: Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα (vid)

Η Μαρία Σπυράκη ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της COP28

Σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, εστάλη στην COP28 που έγινε στο Ντουμπάι. Αυτό τόνισε σήμερα η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, η οποία άνοιξε τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  για τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, καθώς ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κεντρική ομιλήτρια. Η κ. Σπυράκη είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές, τους εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της COP28, στην οποία συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στην ομιλία της τόνισε ότι υπήρξε πρόοδος για το κλίμα, σημειώνοντας πως η συμφωνία φέρει το αποτύπωμα της πολιτικής της ΕΕ. Ειδικότερα υπενθύμισε ότι στην COP28 στο Ντουμπάι αποφασίστηκε μεταξύ άλλων: 

- ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030
 -ο διπλασιασμός  της ενεργειακής αποδοτικότητας έως το 2030
-η στενή παρακολούθηση για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ κατέστησε σαφές ότι «η συμφωνία που επετεύχθη αποτελεί καταλύτη για την αύξηση των επενδύσεων στην μετάβαση σε οικονομία μηδενικού άνθρακα». Επιπλέον, είπε ότι «είναι καιρός να αυξηθεί η προσαρμογή σε επίπεδο κρατών μελών, να επιταχυνθεί ο προσδιορισμός των περιοχών «go to», προκειμένου να αναπτυχθούν ταχύτερα οι ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας.

 

 Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ.Σπυράκη έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Η συμφωνία  στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα COP28 αποτελεί ένα τέλειο  παράδειγμα Ευρωπαϊκής συνεργασίας, συντονισμού και ηγεσίας.

Και είναι επίσης μια ισχυρή επίδειξη της αξίας της πολυμερούς συνεργασίας, στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων του πλανήτη μας.

Είναι πλέον καιρός να ανακοινώσουμε ότι ένα κρίσιμο μέρος αυτής της ιστορικής συμφωνίας προετοιμάστηκε στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα του Global Stocktake, έχει ξεκάθαρα  το αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με:
-τον τριπλασιασμό των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
-τον διπλασιασμό  της ενεργειακής αποδοτικότητας έως το 2030,
-και τη στενή παρακολούθηση για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι βασικός εταίρος στην ευρωπαϊκή  δράση για το κλίμα, καθώς επίσης και στην εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που ελήφθησαν στην COP.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στο ψήφισμά μας, το οποίο εγκρίθηκε λίγο πριν από την COP, υποστηρίξαμε όχι μόνο τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και την απτή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό, μεταξύ άλλων με την παύση όλων των νέων επενδύσεων στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Και πάνω απ' όλα, ζητήσαμε γρήγορες, βαθιές και διαρκείς προσπάθειες μετριασμού για να επιτευχθεί η μείωση κατά 43% μέχρι το 2030.

Τώρα έχουμε να υλοποιήσουμε  μια συμφωνία. Είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή ορυκτών καυσίμων αναφέρεται ευθέως σε μια συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα, αντιπροσωπεύοντας μια νίκη για το συνασπισμό των κρατών  High Coalition Ambition, δεδομένου ότι μια συμμαχία κρατών των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη και την εξαγωγή πετρελαίου είχε προηγουμένως αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αναφορά σε ορυκτά καύσιμα.

Τελικά η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο που μεταφράζεται σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές:

Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα . Η συμφωνία στο Ντουμπάι  αποτελεί καταλύτη για την αύξηση των επενδύσεων στην μετάβαση σε οικονομία μηδενικού άνθρακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Είναι πλέον καιρός να αυξηθεί η προσαρμογή σε επίπεδο κρατών μελών, να επιταχυνθεί ο προσδιορισμός των περιοχών «go to», εκεί όπου η αδειοδότηση των ανανεώσιμων γίνεται με διαδικασίες  fast-track, προκειμένου να αναπτυχθούν ταχύτερα οι ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας. Είναι καιρός να δράσουμε τώρα. Η #TeamEurope είναι σε δράση τώρα».