Skip to main content

Στα 1,24 ευρώ εκτοξεύτηκε η τιμή της αμόλυβδης στη Θεσσαλονίκη

Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς που έβαλαν σήμερα βενζίνη ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν περάσει, ήδη, στα περισσότερα πρατήρια. Η αύξηση στη
Στα 14,3 λεπτά ανά λίτρο ανέρχεται η αύξηση στην τιμή της βενζίνης, λόγω της αύξησης κατά 29,3% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα ανεβάζοντας την τιμή της αμόλυβδης στη Θεσσαλονίκη πάνω από τα 1,20 ευρώ το λίτρο.

Αναλυτικότερα, η αύξηση κατά 29,3% του ΕΦΚ καυσίμων αυξάνει την τιμή της βενζίνης κατά 12 λεπτά το λίτρο, ενώ εάν συνυπολογιστεί το ΦΠΑ η αύξηση αγγίζει το 0,143 ευρώ. Σύμφωνα με τις πρόσφατες τιμοληψίες του ΥΠΕΚΑ σε 2.500 πρατήρια καυσίμων της χώρας, η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ και από σήμερα θα ανέβει στα 1,24- 1,25 ευρώ, με αποκλίσεις ανά περιοχή.

Κατά 16,5% αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης, με αποτέλεσμα η τιμή του να αυξηθεί κατά 0,06 ευρώ/λίτρο και με τον υπολογισμό του ΦΠΑ κατά 0,075 ευρώ. Επομένως, η μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί στα 1,1 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, ισόποσα με το πετρέλαιο κίνησης αυξάνεται και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται πως θα διατηρηθεί στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο για τους χειμερινούς μήνες.

Ήδη, οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς που έβαλαν σήμερα βενζίνη ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν περάσει, ήδη, στα περισσότερα πρατήρια. Η αύξηση του ΕΦΚ προκάλεσε, όμως, έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των πρατηριούχων, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης από το ΥΠΟΙΚ. «Χθες το απόγευμα μάθαμε από το υπουργείο ότι τα καύσιμα που αγοράσαμε και πουλούσαμε όλη τη μέρα με τις παλιές τιμές θα τα χρεωθούμε μέσω χρεωστικού τιμολογίου με την αύξηση του ΕΦΚ. Έτσι ένα πρατήριο που πουλάει ημερησίως 30.000 λίτρα έχασε σε μία μέρα 4.200 ευρώ», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου εμπόρων καυσίμων και εκμεταλλευτών σταθμών «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής. «Η αύξηση ειδικού φόρου με αυτόν τον τρόπο συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι απαράδεκτο», υπογραμμίζει.

«Τσουχτερές» κρίνουν τις νέες αυξήσεις και οι οδηγοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι «βάλλονται» τις τελευταίες ημέρες από αυξήσεις φόρων.