Skip to main content

Στα 66 δισ. θα φτάσει ο δανεισμός του 2011!

Αν το 2010 αποδεικνύεται «βουνό», ως προς το δανεισμό που πρέπει να συναφθεί και κυρίως ως προς το κόστος του, τότε το 2011 θα είναι κανονική ...«οροσειρά»
Αν το 2010 αποδεικνύεται «βουνό», ως προς το δανεισμό που πρέπει να συναφθεί και κυρίως ως προς το κόστος του, τότε το 2011 θα είναι κανονική ...«οροσειρά». Όπως πληροφορείται η Voria.gr, τη χρονιά που έρχεται το ελληνικό δημόσιο πρόκειται να συνάψει συνολικό δανεισμό ύψους 65 δισ. ευρώ. Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να αναφερθεί ότι φέτος, ο ετήσιος δανεισμός δε θα φτάσει στα 55 δισ. ευρώ κι όλοι αναρωτιούνται πως θα τα καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Εύλογα, λοιπόν γεννάται το ερώτημα: Τι θα γίνει του χρόνου;

Στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπουν πως διαμορφώνεται η κατάσταση, εκτιμούν ότι «στο τέλος της ημέρας κάτι θα γίνει». Παλαιότερα, η λύση θα ήταν απλή. Αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Δηλαδή, ένα swap που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο. Το κακό όμως είναι ότι αυτή η μέθοδος έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει σκληρύνει πολύ της στάση της σε τέτοιου είδους επιλογές, τις οποίες κάνει φύλο - φτερό, όποτε της προτείνονται. Και η Ελλάδα εξαιτίας του πρότερου κακού βίου της δύσκολα θα πάρει την απόφαση να παρουσιασθεί στις Βρυξέλλες για να προτείνει μια τέτοια διέξοδο. Οπότε, η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για την επόμενη μέρα του δανεισμού, δεν έχει 12μηνο ορίζοντα, όπως όλοι πιστεύουν, αλλά τουλάχιστον 24μηνο.