Skip to main content

Στα 78 δολάρια το πετρέλαιο - Η μειωμένη ζήτηση κρατάει χαμηλά τις τιμές

Το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 77,88 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,37% μετά από πτώση 0,8% την Πέμπτη, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών

Ανοδικά κινείται την Παρασκευή το πετρέλαιο, εδραιώνοντας την εβδομαδιαία του άνοδο, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επισκίασαν τις ενδείξεις εξασθένησης της αμερικανικής ζήτησης.

Το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 77,88 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,37% μετά από πτώση 0,8% την Πέμπτη, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών. Το West Texas Intermediate βρίσκεται στα 72,60 δολάρια κινούμενο ανοδικά κατά 0,575. Η αμερικανική ζήτηση βενζίνης μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να μεταβαίνει στην περιοχή για τέταρτη φορά μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια έκρηξη στο κεντρικό Ιράν που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους., όπως αναφέρει το Bloomberg.

Eπιπλέον, διαδηλωτές στη Λιβύη διέκοψαν τον εφοδιασμό από τα κοιτάσματα Sharara και El-Feel, γεγονός που θα μπορούσε να αποσύρει από την αγορά συνολικά 300.000 βαρέλια ημερησίως. Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανέλαβαν άλλη μια επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή ένταση στη Μέση Ανατολή με τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη και την έκρηξη στο Ιράν», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Παρά τις γεωπολιτικές αναζωπυρώσεις, οι προοπτικές ζήτησης για το αργό εξακολουθούν να φαίνονται επισφαλείς. Η Wall Street ήδη μειώνει τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου για φέτος, αφού το παγκόσμιο σημείο αναφοράς μπρεντ υποχώρησε σχεδόν κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο. Αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση της προσφοράς εκτός της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τις αμερικανικές εταιρείες εκμετάλλευσης σχιστολιθικών κοιτασμάτων, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί.

Τα αποθέματα αργού στο κόμβο του Cushing, στην Οκλαχόμα, αυξήθηκαν για 11η συνεχόμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της EIA, αν και τα επίπεδα σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν.