Skip to main content

Στα 81 δολάρια το πετρέλαιο μετά από άνοδο 2% λόγω των ανησυχιών στην Ερυθρά Θάλασσα

Το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI κυμαίνεται στα στα 75,40 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν στις πρωϊνές συναλλαγές την Τετάρτη, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι και την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI κυμαίνεται στα στα 75,40 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές την Τρίτη σκαρφάλωσαν πάνω από 2%, στο υψηλότερο επίπεδό τους αυτόν τον μήνα, συνεχίζοντας την ανοδική δυναμική της περασμένης εβδομάδας που έκλεισε με τις τιμές να αυξάνονται πάνω από 3%, εν μέρει λόγω των εκτιμήσεων για μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση.

Ωστόσο, η προοπτική μιας παρατεταμένης πολεμικής αντιπαράθεσης στη Γάζα και η μετάδοση της σύγκρουσης σε επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένουν βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα στην αγορά, όπως αναφέρει το CNBC.

Την Τρίτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Herzi Halevi δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες, ενώ οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για μια πυραυλική επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα

Παρά την επίθεση, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Maersk και η γαλλική CMA CGM επανεκκίνησαν τις διελεύσεις τους από την Ερυθρά Θάλασσα μετά την ανάπτυξη πολυεθνικής ομάδας κρούσης στην περιοχή.

Οι αγορές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024, μετά τα στοιχεία που έδειξαν την Παρασκευή ότι με βάση ορισμένα βασικά μέτρα -όπως ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών- ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κοντά στο στόχο της Fed.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων και βενζίνης πιθανότατα αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.