Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι στο Θεαγένειο - «Έχουμε 200 κενές οργανικές θέσεις» (video)

Αύξηση προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών, αύξηση στους μισθούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα ζητούν οι εργαζόμενοι του μοναδικού αντικαρκινικού νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τα χρόνια προβλήματα τα οποία υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου και κράτησαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ-Προσλήψεις μονίμου προσωπικού-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων-Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά-Αξιοπρεπείς μισθούς & εργασιακές συνθήκες».

Το Θεαγένειο είναι το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα και οι εργαζόμενοί του είναι επιφορτισμένοι με την ανάληψη όλων των περιστατικών ατόμων που μάχονται με τον καρκίνο.

Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Θεαγένειο, Βασίλειος Μουρατίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί άμεσα», διότι «δεκάδες συνάδελφοι έχουν συνταξιοδοτηθεί». Ο κ. Μουρατίδης συμπλήρωσε ότι οι προσλήψεις που έχουν γίνει την τελευταία 4ετία στο νοσοκομείο αφορούν μόνο σε επικουρικό προσωπικό και δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν ούτε τον αριθμό των συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μειώσει κατά 50% το προσωπικό του νοσοκομείου, τη στιγμή που, όπως είπε, ο φόρτος εργασίας έχει διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μουρατίδη, το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποτελεί πλέον το 30% της συνολικής δύναμης του νοσοκομείου.

«Είναι απαράδεκτο σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί τους ογκολογικούς ασθενείς να υπάρχει μία νοσηλεύτρια στη νυχτερινή βάρδια», κάτι το οποίο συμβαίνει πολλές φορές και στην απογευματινή βάρδια, συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος των εργαζόμενων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μουρατίδης είπε πως στο νοσοκομείο εντοπίζονται 200 κενές οργανικές θέσεις.

Είπε επιπλέον ότι το επικουρικό προσωπικό πρέπει να μονιμοποιηθεί, αντί να γίνει περιορισμένου χρόνου ανανέωση των συμβάσεών του, και έκανε λόγο για τραγικές συνθήκες, οι οποίες οδηγούν ορισμένους συναδέλφους του σε παραίτηση.

Ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες του νοσοκομείου

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Θεαγένειο σημείωσε ακόμη ότι παρατηρείται τάση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

«Βλέπουμε οι μεταφορές των ασθενών και το τηλεφωνικό κέντρο να δίνονται σε εργολάβους -είμαστε κάθετα αντίθετοι και θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχτούν τα δημόσια νοσοκομεία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μουρατίδης.

Άλλα αιτήματα των εργαζόμενων στο Θεαγένειο αποτελούν οι αυξήσεις των μισθών τους, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Μουρατίδη βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια, αλλά και η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.