Skip to main content

Σταμενίτης: Η χώρα μας έχει κάνει άλματα στην προώθηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας

«Τα τελευταία 4 χρόνια η χώρα μας έχει κάνει άλματα προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος κατέγραψε ρεκόρ διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα», ανέφερε ο υφυπουργός

Για τη σημασία της προώθησης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης σε ημερίδα που διοργάνωσε o Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου - HABIO.

Όπως είπε, τα τελευταία 4 χρόνια η χώρα μας έχει κάνει άλματα προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος κατέγραψε ρεκόρ διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι ο τομέας του βιομεθανίου μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια εναρμόνισης με τους στόχους της κοινοτικής στρατηγικής για το περιβάλλον και την ενεργειακή αυτονομία και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του είναι ταυτόχρονα καθοριστικής σημασίας για την εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ΥΠΑΑΤ επιχειρεί σταδιακά να προωθήσει τη συμμετοχή του βιοαερίου στην παραγωγική διαδικασία, μιας και είναι κοινός τόπος ότι η χρήση του στον πρωτογενή τομέα, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου και τέλος, θα εξασφαλίσει νέες εισοδηματικές προοπτικές στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Τέλος, επισήμανε πως στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το βιοαέριο και να αυξήσει τη συμμετοχή του στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, αποκομίζοντας όσο περισσότερα οφέλη γίνεται συνολικά για την οικονομία, το περιβάλλον αλλά και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι τα τελευταία δύο χρόνια και λόγω της ενεργειακής κρίσης, βασικό ζητούμενο για τους παραγωγούς μας και την παραμονή τους στην καλλιέργεια της γης.