Skip to main content

Σταθερός ο παγκόσμιος ρόλος του ευρώ

«Το ευρώ κρατά σταθερά το ρόλο του ως το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα μετά το αμερικανικό δολάριο, επιδεικνύοντας ένα αυξημένο ποσοστό σταθερότητας», σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τ
Το ευρώ πέρασε το 2009, χρονιά οικονομικής κρίσης, χωρίς πολλά προβλήματα, ενδυναμώνοντας το ρόλο του ως το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα μετά το δολάριο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Το ευρώ κρατά σταθερά το ρόλο του ως το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα μετά το αμερικανικό δολάριο», επιδεικνύοντας «ένα αυξημένο ποσοστό σταθερότητας», υπογραμμίζει η έκθεση για τον διεθνή ρόλο του ενιαίου νομίσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύεται μία φορά το χρόνο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι σοβαρές διακυμάνσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές χαρακτήρισαν το 2009. «Παρά αυτές τις εξελίξεις (...) οι προτιμήσεις όσον αφορά τα νομίσματα δεν μοιάζουν να έχουν επηρεαστεί», επισημαίνει η ΕΚΤ.

Το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια αποθέματα ξένων νομισμάτων αυξήθηκε ελαφρά από το 27% στο 27,3%. Αντίθετα, το μερίδιο του ευρώ μειώθηκε λίγο στα αποθέματα δανείων και καταθέσεων, ενώ παρέμεινε σχεδόν σταθερό στις καθημερινές συναλλαγές ξένων νομισμάτων.

Αυτές οι μικρές διακυμάνσεις αντιστοιχούν με αυτές που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και δεν μπορούν να αποδοθούν στην οικονομική κρίση, σύμφωνα με την ΕΚΤ.