Skip to main content

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τα επεισόδια εναντίον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

«Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ΕΕ καταδικάζει όλες τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και κάνει έκκληση για ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πίτερ Στάνο, επανέλαβε, επίσης, ότι η Ε.Ε. κάνει έκκληση για την επανεκκίνηση των εργασιών με τρόπο κοινά αποδεκτό στην περιοχή της Πύλας. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, στα οποία υπογραμμίζεται ότι «η ΕΕ παραμένει απόλυτα δεσμευμένη σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών»… τα οποία «πρέπει να γίνουν σεβαστά» και να διατηρηθούν, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Καταδίκη από ΗΠΑ και ΟΗΕ

Στην έντονη καταδίκη των τουρκοκυπριακών ενεργειών στη νεκρή Ζώνη της Πύλας προχώρησε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο.

«Καταδικάζουμε (ως ΗΠΑ) απερίφραστα την επίθεση στο προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στα οχήματα του ΟΗΕ στην Πύλα/Σωρό και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση.

Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της, όπως της έχει ανατεθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να είναι σε θέση να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Κύπρο για να δημιουργήσει τον πολιτικό χώρο για μια μόνιμη συμφωνία διευθέτησης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», ανάφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται επίσης ότι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχε καταδικάσει χθες Δευτέρα τις «επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ» από τουρκοκύπριους αστυνομικούς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την «παραβίαση του status quo» στη νεκρή ζώνη με την έναρξη κατασκευής δρόμου.

Σε δημόσια δήλωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνεδρίαση των 15 κρατών μελών του κεκλεισμένων των θυρών, το ΣΑ τόνισε πως «οι επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων μπορεί να αποτελούν έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου».