Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη από την Κω το «Ελ.Βενιζέλος» με χιλιάδες πρόσφυγες

Από χθες το πρωί τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό είχαν ζητήσει διευκολύνσεις προκειμένου το πλοίο να μεταφέρει μετανάστες από τα νησιά.

Στις  7:50 το πρωί αναχώρησε από το λιμάνι της Κω με 1700 πρόσφυγες από τη Συρία το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Το πλοίο θα έχει  ενδιάμεσους σταθμούς την Κάλυμνο και τη Λέρο από όπου θα επιβιβαστούν και άλλοι πρόσφυγες για να κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη.

Από χθες το πρωί τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό είχαν ζητήσει διευκολύνσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να μεταφέρει μετανάστες από τα νησιά προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Πιθανότατα αμέσως μετά την αποβίβαση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για αποσυμφόρηση και από άλλα νησιά αλλά και την Κω.

Η διοίκηση του ΟΛΘ ενημερώθηκε εχθές το βράδυ για την έλευση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο θα καταπλεύσει σήμερα μεταξύ 21:00- 23:00 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Για την υποδοχή των μεταναστών και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, θα υπάρξει σύσκεψη φορέων στις 11:00, με πρωτοβουλία του Λιμενάρχη. Στη συνέχεια θα υπάρξει σύσκεψη της διοίκησης του ΟΛΘ με διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού.

Ενοχλημένος εμφανίζεται ο δήμος Θεσσαλονίκης από την αυτή την εξέλιξη καθώς δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση ότι θα μεταφερθούν εδώ πρόσφυγες. «Η κυβέρνηση που έχει όλο το συντονισμό για το θέμα δεν μας ενημέρωσε γι  αυτή την ενέργεια» τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, η οποία ξεκαθάρισε πως είναι δύσκολο να φιλοξενηθούν ο αριθμός αυτός των προσφύγων στις δομές του δήμου. 

Σημειώνεται ότι οι μετανάστες που θα αποβιβαστούν στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα θα κινηθούν το δυνατόν ταχύτερα προς τα βόρεια σύνορα αφού σκοπός τους δεν είναι η παραμονή στην Ελλάδα αλλά η εγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.