Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη για εκπαίδευση έρχονται οφθαλμίατροι από το εξωτερικό

Την Ελλάδα θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες οφθαλμίατροι από 20 χώρες του κόσμου, ώστε να εκπαιδευτούν από Έλληνες και ξένους συναδέρφους τους.

Τη Ελλάδα θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες οφθαλμίατροι από 20 χώρες του κόσμου, προκειμένου να εκπαιδευτούν από κορυφαίους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους πάνω στις νέες τεχνικές στις επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς.

Για πέμπτη χρονιά η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί από τις 22 μέχρι  τις 27 Ιουνίου σε Διεθνές κέντρο μεταφοράς και διάδοσης της γνώσης των νέων τεχνικών στις επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Υαλοειδούς & Αμφιβληστροειδούς.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, που τείνει να γίνει θεσμός για τη Θεσσαλονίκη, είναι πρωτοβουλία Ελλήνων γιατρών με επικεφαλής τον Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Αθανάσιο Νικολακόπουλο.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν γιατροί από χώρες όπως το Ιράν, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Αίγυπτο, το Ντουμπάι, το Βέλγιο, την Τυνησία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Μεγάλη Βρετανία.  

Να σημειωθεί επίσης πως στο φετινό Διεθνές Θερινό Σχολείο Υαλοειδούς & Αμφιβληστροειδούς θα βρεθούν και κορυφαίοι οφθαλμίατροι του εξωτερικού που μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους θα διδάξουν τους συμμετέχοντες  πάνω στις νεότερες τεχνικές  διάγνωσης και  οφθαλμοχειρουργικής θεραπείας παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδος με τη χρήση ηλεκτρονικών προσομοιωτών, και σε τελευταίας τεχνολογίας μικροσκόπια και μηχανήματα βιτρεκτομής.

Η εκπαίδευση θα γίνει πάνω σε 20 ολοκληρωμένα χειρουργικά τραπέζια, όπου θα προσομοιωθούν οι εξελιγμένες τεχνικές λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων που εφαρμόζονται τα τελευταία 12  χρόνια στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Οι ξένοι καλεσμένοι ομιλητές οφθαλμίατροι έρχονται από Αμερική, Γενεύη, Γερμανία, Γαλλία, μεταφέροντας στην Ελλάδα την τεχνογνωσία τους.  
Όπως αναφέρει ο εμπνευστής της ιδέας αυτής, Αθανάσιος Νικολακόπουλος, «σκοπός  μας είναι η μετάδοση των ιδιαίτερα εξειδικευμένων ατραυματικών και χωρίς ράμματα μικροχειρουργικών τεχνικών, ώστε οι ασθενείς με παθήσεις αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, παθήσεων της ωχράς κηλίδος  και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας να μην χρειάζονται νοσηλεία μετά την επέμβαση, αλλά να έχουν και γρήγορη αποκατάσταση.  

Ο κ. Νικολακόπουλος τονίζει πως «προσπαθούμε να αντιστρέψουμε το συνηθισμένο δρόμο που θέλει τους Έλληνες να εκπαιδεύονται στο εξωτερικό και να τους δείξουμε πως οι Έλληνες μπορούν και να εκπαιδεύουν».

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του σχολείου σημειώνει πως «γίνεται στην αγγλική γλώσσα με τη συνδιοργάνωση των διεθνούς φήμης καθηγητών από το Μιλάνο, Francesco Bandello και την Ελβετία, Λεωνίδα Ζωγράφο, ενώ φέτος για πρώτη φορά απευθύνεται και στους Έλληνες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν τις ημέρες που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα.