Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη η σύντροφος του Τζούλιαν Ασάνζ - «Να ασκηθεί πίεση στις ΗΠΑ»

Στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του «Ιθάκη - Η μάχη για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ» η σύντροφος του ιδρυτή των Wikileaks - «Ο Ασάνζ είναι φίλος της Ελλάδας», είπε ο Βαρουφάκης

Την εκστρατεία ενημέρωσης για την οδύσσεια του Τζούλιαν Ασάνζ και τον αγώνα για την απελευθέρωσή του περιέγραψε από τη Θεσσαλονίκη η σύντροφος του Αυστραλού δημοσιογράφου και ιδρυτή των Wikileaks Στέλλα Μόρις-Ασάνζ με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ίδιο που τιτλοφορείται «Ιθάκη- Η μάχη για την απελευθέρωση του Julian Assange», η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ ενσωματώνει αρχειακό και άγνωστο μέχρι τώρα υλικό για τον ιδρυτή των Wikileaks, ενώ γυρίστηκε στη διάρκεια δύο ετών. Το μουσικό περιβάλλον της ταινίας είναι του Μπράιαν Ίνο, ενώ συμμετέχει και ο ακτιβιστής Άι Γουεϊγουέι. Ο δημιουργός Μπεν Λόρενς θέτει στο επίκεντρο τον συνταξιούχο οικοδόμο και πατέρα του δημοσιογράφου Τζον Σίπτον, καθώς αυτός επιχειρεί να αναδείξει όσα ζει ο γιος του, μετά το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ από τη Μεγάλη Βρετανία και τη σύλληψή του μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ διαδραματίζει η Στέλλα Μόρις-Ασάνζ, που πριν τη συμβίωσή της με τον Τζούλιαν Ασάνζ ήταν στο νομικό επιτελείο του για την απελευθέρωσή του. Πλέον προσπαθεί να δημιουργήσει δίκτυα αλληλεγγύης σε όσες περισσότερες χώρες μπορεί, την άσκηση πίεσης σε πολιτικές ηγεσίες και την επικοινωνιακή ανάδειξη της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 51χρονος Αυστραλός κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη, αφού κατηγορείται για μαζική διαρροή εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων. Ο Ασάνζ κρατείται εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.

Στέλλα Μόρις-Ασάνζ: Η εκστρατεία ενημέρωσης για τον Τζούλιαν αποκτά μεγάλη ορμή και στην Ελλάδα

Η σύντροφος του Αυστραλού πολιτικού κρατούμενου, Στέλλα Μόρις-Ασάνζ, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ απάντησε σε ερωτήσεις από το κοινό, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη. Αναφερόμενη στην εκστρατεία ενημέρωσης για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ υπογράμμισε πως «έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλη ορμή σε διεθνές επίπεδο, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα από ό,τι παρατηρώ». Ανέφερε ως παράδειγμα ακόμη την Ιταλία, όπου χθες πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις για το ίδιο θέμα και τόνισε ότι ήταν πολύ μαζικές. «Για όλους μας και για εμένα το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τον λαό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να κινητοποιήσετε τον κόσμο που γνωρίζετε, να κρατήσετε το ζήτημα στο προσκήνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η σύντροφος και μητέρα των δύο παιδιών του Τζούλιαν Ασάνζ επισήμανε πως «και άλλοι δημοσιογράφοι από την ομάδα του Wikileaks υφίστανται δίωξη» και τόνισε ότι «το σώμα του Τζούλιαν είναι σαν να αποτελεί κτήμα της Μεγάλης Βρετανίας και δεν του προσφέρουν την προστασία που θα έπρεπε». Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε ότι «έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και από μέλη της Ευρωβουλής αλλά και σε χαμηλότερη κλίμακα η κινητοποίηση του λαού είναι εξίσου σημαντική» και πρόσθεσε πως εάν «ο Τζούλιαν καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αυτό αμέσως μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα και φυσικά η κοινή γνώμη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Κάλεσε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν ανοιχτά τη στήριξή τους στον Τζούλιαν, όπως έχουν πραγματοποιήσει η Αυστραλία, το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βραζιλία. «Το ζήτημα είναι να ασκηθεί πίεση στις ΗΠΑ από τους συμμάχους της και όχι από τους εχθρούς της», υποστήριξε. Ακόμη, έφερε ως παράδειγμα τον Νέλσον Μαντέλα που στην αρχή ξεκίνησε μια μικρή ομάδα να τον υποστηρίζει και στη συνέχεια όλοι, με συνέπεια να απελευθερωθεί.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη σε μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, υπογράμμισε πως έχουν γίνει προσφάτως σημαντικές δημοσιεύσεις από μεγάλους ειδησεογραφικούς ομίλους όπως οι New York Times, η El País, o Guardian, η Le Monde, το Der Spiegel που υποστηρίζουν τον Τζούλιαν Ασάνζ και δεν το κάνουν επειδή νιώθουν κάποιο αίσθημα αλληλεγγύης, αλλά γίνεται γιατί συνειδητοποίησαν ότι με αυτήν την υπόθεση ουσιαστικά ποινικοποιείται ολόκληρη η δημοσιογραφία».

Όσον αφορά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος του, η Στέλλα Μόρις-Ασάνζ τόνισε ότι «δεν υπήρξε ποτέ επίσημο κατηγορητήριο που να περιλαμβάνει αυτές τις υποθέσεις στην πραγματικότητα. Έχουν γραφτεί δύο βιβλία για την υπόθεση αυτή που αθωώνουν τον Τζούλιαν. Αποδόμησαν ολόκληρη την υπόθεση και αποκάλυψαν τη συνωμοσία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

Την προβολή του ντοκιμαντέρ παρακολούθησε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ρώτησε τη σύντροφο του Τζούλιαν Ασάνζ εάν γνώριζε «για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί σε σχέση με την ελληνική ολιγαρχία και τις ιδιότυπες αντιδράσεις των ΗΠΑ».

Η Στέλλα Μόρις-Ασάνζ απάντησε ότι δεν γνωρίζει αλλά τόνισε ότι ξέρει πως υπάρχουν συνεργάτες των Wikileaks στην Ελλάδα ειδικά σε σχέση με όσα αποκαλύφθηκαν το 2010 με μια σειρά υποθέσεων που είχαν σύνδεση με το Διπλωματικό Σώμα. «Μέρος της καταδίκης που έχει να αντιμετωπίσει ο Τζούλιαν, τα 150 χρόνια δηλαδή, αφορούν και αυτήν την υπόθεση πράγμα που σημαίνει αυτομάτως ότι και οι Έλληνες δημοσιογράφοι ενδεχομένως είναι εκτεθειμένοι σε μια πιθανή καταδίκη. Είμαι σίγουρη όμως ότι αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της αμερικανικής κυβέρνησης, να μη μιλάμε για αυτά τα πράγματα, να μην έχουμε γνώση για τίποτα από όλα αυτά», κατέληξε.

Βαρουφάκης: Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας φίλος της Ελλάδας

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στη Voria.gr για το ντοκιμαντέρ, λέγοντας ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας φίλος της Ελλάδας και μέλος του του DiEM25 και του ΜέΡΑ25 από την πρώτη μέρα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έχει αποκαλύψει «θησαυρούς πληροφοριών», που όμως «δεν παίζουν στην Ελλάδα».

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «είχαμε τη χαρά σήμερα στη Θεσσαλονίκη να δούμε την ταινία "Ιθάκη" και να ακούσουμε τη Στέλλα, τη σύντροφο του Τζούλιαν Ασάνζ. Όποιος είδε την ταινία σήμερα φεύγει με βαριά καρδιά αλλά και μία αποφασιστικότητα. Όχι μόνο για να συμπαρασταθεί στον Τζούλιαν αλλά να συμπαρασταθεί στην αποκάλυψη της αλήθειας από τη μαύρη τρύπα που την έχει ρίξει η διεθνής ολιγαρχία και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο Τζούλιαν είναι ένας φίλος της Ελλάδας, είναι μέλος του DiEM25 και του ΜέΡΑ25 από την πρώτη μέρα. Έχει αποκαλύψει θησαυρούς πληροφοριών για τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν σε αυτή τη χώρα. Έχει αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο οι τροϊκανοί μεταξύ τους μιλούν για τη χώρα μας λέγοντας: "τους κακομοίρηδες τους Έλληνες τι τους κάνουμε". Αυτά δεν παίζουν στην Ελλάδα γιατί αυτός είναι ο στόχος τους της δολοφονίας του Τζούλιαν Ασάνζ. Να μιλάμε για την ασέλγεια επάνω στο κορμί του και την ψυχή του για να μη μιλάμε για τις αποκαλύψεις που έχει κάνει στο τι κάνουν οι κυβερνήσεις μας δήθεν στο όνομά μας, πίσω από την πλάτη μας, εναντίον μας».

Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκης, όπως ο Μιχάλης Κριθαρίδης και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Υπογραμμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 19:00, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην Αθήνα από το ΜέΡΑ25 και το mέta στον κινηματογράφο «Τριανόν».