Skip to main content

Στίγκλιτς: Κάψτε τους κερδοσκόπους όπως έκανε το Χονγκ Κονγκ

«Οι Ελληνικές αρχές πρέπει να δώσουν ένα γερό μάθημα στους κερδοσκόπους», δήλωσε εχθές ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, στη διάρκεια της εκπομπής του Τζεφ Ράνταλ στο «Sky News».
«Οι Ελληνικές αρχές πρέπει να δώσουν ένα γερό μάθημα στους κερδοσκόπους», δήλωσε εχθές ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, στη διάρκεια της εκπομπής του Τζεφ Ράνταλ στο «Sky News» αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Ο Στίγκλιτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται «διάσωση», θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ασίας, η οποία όταν αντιμετώπιζε το 1997-8 οικονομικά προβλήματα, αύξησε τα επιτόκια και παρενέβη στο χρηματιστήριο «καίγοντας τους κερδοσκόπους, αυτό πρέπει να κάνει και η Ευρώπη».

Σύμφωνα με το άρθρο της Telegraph, η χώρα μας, όπως και η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται στο επίκεντρο διευρυμένης ρευστοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες,  διότι οι επενδυτές θεωρούν ότι τα οικονομικά προβλήματα των συγκεκριμένων χωρών δεν θα λυθούν χωρίς την παρέμβαση της ΕΕ.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η άνοδος του spread των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύει την απογοήτευση των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι  οι ηγέτες τόσο του G7 όσο και της ευρωζώνης θα είχαν κάποιο ολοκληρωμένο πακέτο «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας.

Οι κερδοσκόποι  της αγοράς συναλλάγματος δράττοντας της ευκαιρίας  οργάνωσαν μια συντονισμένη επίθεση στο ευρώ, δεδομένου ότι τα στοιχήματα κατά του ευρώ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κυκλοφορίας του, γράφει η εφημερίδα. Παράλληλα, τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Παραγώγων του Σικάγο, τα οποία υποδεικνύουν ότι τα hedge funds αρχίζουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο ευρώ, εντείνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία για το ενιαίο νόμισμα.

Αναφορές στην ελληνική οικονομία από τα Κινεζικά ΜΜΕ

Δημοσίευμα στην αγγλόγλωσση κινεζική εφημερίδα «Global Times» καταγράφει τις δηλώσεις του προέδρου του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, Marc Ladreit de Lacharriere, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι, αν και η κατάσταση στις τρεις χώρες «είναι ανησυχητική, πραγματικά δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «οι επενδυτές, που είναι αυτοί που αποφασίζουν και είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού», θεωρούν «αξιόπιστες» τις οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας», και επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο τα σχέδια ανάκαμψης να διατηρηθούν, επειδή οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης για το έτος 2010 είναι ακόμη πολύ ασθενείς».