Skip to main content

Στην αντεπίθεση ο δήμος Θεσσαλονίκης, σφοδρή επίθεση κατά των φορέων

Σκληρή επίθεση κατά των φορέων της Θεσσαλονίκης εξαπολύει η δημοτική αρχή, απαντώντας στις χθεσινές βολές και επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στην πόλη.

Σκληρή επίθεση κατά των φορέων της Θεσσαλονίκης εξαπολύει η δημοτική αρχή, επιρρίπτοντάς τους σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στην πόλη. 

Αφορμή στάθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν κατά της διοίκησης του δήμου για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, σε σειρά θεμάτων που αφορούν την εικόνα και την καθημερινότητα της πόλης.

«Ακόμα μία "σύσκεψη των φορέων" της πόλης, με πρωτοβουλία του ΕΕΘ, αναλώθηκε σε διαπιστωτικές πομφόλυγες για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, δίχως και πάλι, να καταλήξει σε χειροπιαστές λύσεις. Πέρα από τη βολική διαπίστωση ότι "για όλα φταίει ο Δήμος Θεσσαλονίκης", ουδέν» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος.

Όπως σημειώνει, «η αναπαραγωγή της γκρίνιας για προβλήματα που έχουν κακοφορμίσει εδώ και δεκαετίες και η απόθεση όλων των ευθυνών στη δημοτική αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ηθικά άδικη και πολιτικά απαράδεκτη...Οι αφορισμοί, προερχόμενοι από τα ίδια πρόσωπα που ευθύνονται σε βάθος χρόνου για την αδράνεια και την ανομία οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή εικόνα, αγγίζουν τα όρια της θρασύτητας και προκαλούν τη μνήμη των Θεσσαλονικέων».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, αφήνονται σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη, για τη θητεία του στην αντιδημαρχία. «Τα ίδια πρόσωπα, που, σε περιόδους παχέων αγελάδων, εισηγούνταν και ψήφιζαν αλόγιστα τις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ πως κατέληξε η Θεσσαλονίκη να έχει την ακριβότερη αποκομιδή σκουπιδιών με τα πιο απαρχαιωμένα μέσα σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνεται.

Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά του γιατί είναι το μόνο που προσφέρει διέξοδο από το τέλμα της εσωστρέφειας και του επαρχιωτισμού. «Όποιος δεν μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για το κοινό καλό, ή έστω να ακολουθήσει, ας ακολουθήσει την εύκολη και δοκιμασμένη λύση της μεμψιμοιρίας. Δεν θα τους παρακολουθήσουμε» σημειώνει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, στη σύσκεψη, δεν υπήρξε καμία διαπίστωση για τα θέματα της πόλης και συγκεκριμένα:

«Ουδέν για τη διάχυτη παρανομία που καταστρέφει την εικόνα της πόλης. Ουδέν για τις πιέσεις που ασκούνται, καθημερινά πλέον, στο Δήμο, από τα ίδια πρόσωπα που ενσαρκώνουν τους συγκεκριμένους φορείς, προκειμένου να κάνει τα στραβά μάτια. Ουδέν για τη συστηματική άρνηση των ίδιων φορέων απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει να απαλλάξει το δημόσιο χώρο από τις αποκρουστικές συνέπειες μιας αντίληψης που λέει ότι «νόμος είναι κάθε λογής ιδιωτικό μικροσυμφέρον». Ουδέν για την ευθύνη που φέρει ο καθένας από τους εκπροσώπους των εν λόγω φορέων να στρατευθεί σε μία κοινή και συντεταγμένη προσπάθεια με στόχο να επιστρέψουν στην πόλη η ευταξία, η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη. Οι αφορισμοί, προερχόμενοι από τα ίδια πρόσωπα που ευθύνονται σε βάθος χρόνου για την αδράνεια και την ανομία οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή εικόνα, αγγίζουν τα όρια της θρασύτητας και προκαλούν τη μνήμη των Θεσσαλονικέων.

Η πόλη «αυτοκινητοκρατείται» εδώ και δύο δεκαετίες. Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη και θα συνεχίσει να δημιουργεί πεζόδρομους και πλατείες εκεί που κάποτε υπήρχαν μόνο ιδιωτικά οχήματα. Θα συνεχίσει να προωθεί λύσεις ήπιας κινητικότητας, φιλικές προς τον πεζό και προς τον χρήστη αμαξιδίου. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αντίληψη ότι η αυθαίρετη κατάληψη του δημόσιου χώρου από αυτοκίνητα, μηχανάκια, τραπεζοκαθίσματα, παράνομες αφίσες, αντιαισθητικές πινακίδες, έχει κόστος. Όχι επειδή επιθυμεί να επενδύσει στην «ανυποταξία» του Έλληνα προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία της. Αλλά γιατί η αλλαγή αυτών των συμπεριφορών αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η πόλη να προσελκύσει τουρίστες και επενδυτικά κεφάλαια. Κυρίως όμως για να γίνει πιο φιλική και ανθρώπινη για τους κατοίκους της.

Τα ίδια πρόσωπα, που, σε περιόδους παχέων αγελάδων, εισηγούνταν και ψήφιζαν αλόγιστα τις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ πως κατέληξε η Θεσσαλονίκη να έχει την ακριβότερη αποκομιδή σκουπιδιών με τα πιο απαρχαιωμένα μέσα σε όλη την Ελλάδα. Δεν αναρωτήθηκαν πόσες ευκαιρίες χάθηκαν για να επωφεληθεί ο Δήμος από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν αναρωτήθηκαν πως επέτρεψαν να παγιωθούν οι νοσηρές αντιλήψεις του τύπου «εγώ παρανομώ γιατί είμαι νοικοκύρης» που προσπαθεί σήμερα ο Δήμος να ξεριζώσει.

Τα ίδια πρόσωπα που κατείχαν τις ίδιες αναπαυτικές θέσεις, που είχαν αφήσει την πόλη στον αυτόματο πιλότο, δίχως σχέδιο και δίχως όραμα, τολμούν σήμερα να ασκούν κριτική γιατί μετά από 18 μήνες που ασκείται η διοίκηση από άλλους, δεν είναι όλα τέλεια. Δεν μπαίνουν όμως στον κόπο να εξηγήσουν πόσα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, πόσες θέσεις εργασίες έχουν σωθεί, χάρη στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από αγορές όπως η Τουρκία, το Ισραήλ και οι βαλκανικές χώρες. Αγορές που στο παρελθόν αποτελούσαν κόκκινο πανί εξαιτίας των ιδεοληψιών που διακατείχαν την προηγούμενη ιθύνουσα πολιτική τάξη».