Skip to main content

Στην Καλαμαριά το ραντεβού πρώην υπουργών Μακεδονίας-Θράκης για να «σώσουν» το Παλατάκι

Την πρόσκληση απευθύνει η Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε το Παλατάκι» και η συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή το πρωί σε καφέ της Νικολάου Πλαστήρα

Πρώην υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης θα συναντηθούν για να συζητήσουν για τη διάσωση και την αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου που δεσπόζει στη θέση Μικρό Έμβολο, ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια σημεία όχι μόνο της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Την πρόσκληση απευθύνει η Πρωτοβουλία Πολιτών «Σώστε το Παλατάκι», και η συζήτηση έχει θέμα το Παλατάκι ή Κυβερνείο.

Η «Πρωτοβουλία» απηύθυνε πρόσκληση στους: Σταύρο Καλαφάτη, Θεόδωρο Καράογλου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Γιώργο Ορφανό, Σωκράτη Ξυνίδη, Θεοδώρα Τζάκρη, Μαργαρίτη Τζίμα, Γιώργο Καλαντζή, Νικόλαο Τσιαρτσιώνη, Χάρη Καστανίδη, Γιώργο Πασχαλίδη, Γιάννη Μαγκριώτη και Στέλιο Παπαθεμελή και ήδη κάποιοι έχουν απαντήσει θετικά.

Η συνάντηση ορίστηκε για την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, στις 11.30 το πρωί. στο καφέ «SERATA» στην οδό Ν.Πλαστήρα 9, Καλαμαριά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η Πρωτοβουλία Πολιτών, κινούμενη έξω από κομματικές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις και σκοπιμότητες, έχει ήδη προκαλέσει δράσεις και αντιδράσεις για το θέμα, και αισιοδοξεί, σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις και μάλιστα θετικές.
Η επικείμενη συνάντηση με τους πρώην Υπουργούς (ενοίκους ή διαχειριστές του κτιρίου) αποτελεί μια προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη συστράτευση δυνάμεων υπέρ της διάσωσης και αξιοποίησής του».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «βασικός στόχος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Σώστε το Παλατάκι» είναι το κτίριο να αποδεσμευτεί από την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.), να συντηρηθεί μετά από την 16χρονη εγκατάλειψή του και να αξιοποιηθεί υπέρ του τόπου και των πολιτών, διατηρώντας τον δημόσιο και υπερτοπικό χαρακτήρα του. Ιδέες και προτάσεις τόσο ως προς την εξεύρεση κονδυλίων (εθνικών ή κοινοτικών) όσο και ως προς τις χρήσεις του κτιρίου, υπάρχουν πολλές».

Υπενθυμίζεται ότι το «Παλατάκι» κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 προοριζόμενο για να γίνει Κυβερνείο. Χτίστηκε σε έκταση περίπου 15 στρεμμάτων. Το διώροφο κτίσμα έχει εμβαδόν 1.200 τ.μ. ενώ διαθέτει και υπόγειο όπου βρίσκονται αποθήκες, μαγειρεία και πλυσταριό. Στην μπροστινή αυλή του υπάρχει εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στην πίσω υπάρχει ελικοδρόμιο. Εγκαινιάστηκε το 1960. Το 1963 δόθηκε για χρήση στη βασιλική οικογένεια για να διαμένει όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, όμως η βασιλική οικογένεια έμεινε στους χώρους του μόλις μία βραδιά! Το 1968 η χρήση επέστρεψε στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας. Από το 2001, επί υπουργίας Γιώργου Πασχαλίδη, το «Παλατάκι» κηρύχθηκε «Διατηρητέο».