Skip to main content

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για οφειλές έως 50.000 ευρώ

Για να κριθεί ένας οφειλέτης βιώσιμος και να υπαχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να συμπληρώνει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις.

Την έγκριση των "θεσμών" στο σχέδιο ρύθμισης των οφειλών έως 50.000 ευρώ μέσω εξωδικαστικό συμβιβασμού αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίησή της.

Και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται αυτή να έχει δοθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει μετά φανών και λαμπάδων αυτή την εξέλιξη, αν και από τη στιγμή της έγκρισής του μέχρι να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί διάστημα περίπου τριών εβδομάδων προκειμένου να ενσωματωθούν οι αλλαγές στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα μπορούν να διαγράφονται μόνο πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκοι υπερημερίας.

Για να κριθεί ένας οφειλέτης βιώσιμος και να υπαχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να συμπληρώνει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, που κρίνονται εξαιρετικά αυστηρά. Κι αυτό ώστε η διαδικασία να αφορά μόνο τις βιώσιμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και για να αποτρέπεται κατάχρηση του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθεί η κατάχρηση του νόμου, η αυτοματοποιημένη διαδικασία της ρύθμισης οφειλής δεν θα προσφέρεται σε οφειλέτες, των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει κατά 25 φορές την αξία του υπό αναδιάρθρωση χρέους.

Αμέσως μετά, σε συζήτηση θα μπουν οι προτάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών που αναμένονται στο τέλος Δεκεμβρίου.