Skip to main content

Στηρίζουν οι ΗΠΑ την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν σήμερα πως υποστηρίζουν την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της Αμερικής.
Οι ΗΠΑ επανέλαβαν σήμερα πως υποστηρίζουν την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της Αμερικής. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα την ένταξη της Ρωσίας» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τόνισε ο πολιτικός διευθυντής του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ουΐλιαμ Μπερνς.

Ο Μεντβιέντεφ ζήτησε από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Ρωσία να ενταχθεί επιτέλους στον ΠΟΕ χωρίς «εξευτελισμούς και νέες απαιτήσεις». Ο Μπερνς, μιλώντας σε συγκέντρωση ειδικών στην Ουάσιγκτον, τόνισε πως «δεν είναι προς το συμφέρον μας να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση». Η Ρωσία «είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και το μόνο μέλος της G20 που βρίσκεται εκτός του ΠΟΕ.

Ωστόσο, ο ίδιος διπλωμάτης τόνισε πως η ρωσική απόφαση να για τελωνιακή ένωση με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν, δύο κράτη επίσης εκτός ΠΟΕ, «περιπλέκει τεχνικά την διαδικασία ένταξης». Αφ’ ης στιγμής επιλυθούν οι δυσκολίες αυτές «οι ΗΠΑ θα προσφέρουν την αρραγή υποστήριξή της σε όλα τα στάδια, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».