Skip to main content

«Στις 25 Μαρτίου θα κριθεί αν η Ευρώπη αντιλαμβάνεται το ρόλο της», σχολιάζει ο Πεταλωτής

«Η κυβέρνηση αναφέρει το ΔΝΤ σαν μια από τις δυνατότητες που υπάρχουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί το σοβαρό ρόλο που έχε
«Η κυβέρνηση αναφέρει το ΔΝΤ σαν μια από τις δυνατότητες που υπάρχουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί το σοβαρό ρόλο που έχει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και ότι η «κοινοτική αλληλεγγύη» δεν είναι απλώς μια θεωρητική αρχή.

Ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δει το ρόλο της με πολλή σοβαρότητα και πως η πρώτη απόδειξη θα είναι στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε εσωτερικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχει χαράξει, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, το δρόμο για να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος, για να βγει η χώρα από την κρίση», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Τόνισε δε ότι είναι πια κοινή αίσθηση στους κόλπους της ΕΕ ότι η Ελλάδα έπραξε αυτά που έπρεπε να πράξει, ώστε να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση των ελλειμμάτων. Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτουν δυναμικά το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έκανε λόγο για την ανάγκη να διαμορφωθούν οι μηχανισμοί που θα καλύπτουν αυτό το θεσμικό κενό σε περιπτώσεις κρίσης, παρόμοιας με αυτήν της χώρας μας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οικονομικό αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «οικονομικό αίτημα έχουμε όταν θα ζητήσουμε να δανειστούμε» και πως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας και παρέπεμψε σε χτεσινή δήλωση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια, εάν δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τους όρους με τους οποίους αυτή θα παρασχεθεί.

«Η προτίμηση της κυβέρνησης είναι σαφής: είμαστε χώρα της ΕΕ, της ευρωζώνης και δεν θέλουμε να φύγουμε από τα στενά περιθώριά της», τόνισε ο κ. Πεταλωής, ερωτηθείς εάν η λύση του ΔΝΤ είναι προτιμότερη από εκείνη της ΕΕ.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ «είναι η κρίσιμη ημερομηνία, όχι για να πάμε στο ΔΝΤ, αλλά για να δούμε και να διαπιστώσουμε κατά πόσον θα μας στηρίξει πολιτικά η ΕΕ, όπως προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει».

Σχετικά με το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από μια ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασωθεί η ελληνική οικονομία» και πως εκείνο που αφορά την κυβέρνηση δεν είναι το λεγόμενο πολιτικό κόστος, αλλά το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του πολίτη ειδικά στην οικονομική του ζωή. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει κάνει τις «αναγκαίες» διεργασίες, ώστε να γνωρίζει αν το ΔΝΤ, σε περίπτωση προσφυγής της χώρας μας σε αυτό, θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα, ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σαφώς έχουμε τα οικονομικά επιτελεία που επεξεργάζονται όλες τις δυνατότητες» και ότι «προς το παρόν μένουμε στη λύση της ΕΕ, την οποία και επιδιώκουμε».

Για το τι θα σήμαινε για την Ευρωζώνη ενδεχόμενη ελληνική προσφυγή στο ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι θα υπάρχουν συνέπειες στην ΕΕ, συνολικότερα και ότι αυτές δεν θα θέλει κανείς να τις δει και να τις υποστεί.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τις οικονομικές εξελίξεις.